Grci i Turci od ponedeljka o ujedinjenju Kipra

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste
68 pregleda 0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2016. 15:43h

Lideri kiparskih Grka i Turaka u ponedjeljak će u Švajcarskoj pod okriljem UN nastaviti pregovore u cilju ponovnog ujedinjena ostrva podijeljenog 42 godine.

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži trebalo bi da pokrenu najbolnije pitanje o teritoriji.

Izaslanik UN za Kipar Espen Bart Ejde pregovore koje će trajati do 11. novembra u švajcarskom gradiću kod jezera Leman, smatra prekretnicom.

Pregovore će zvanično otvoriti generalni sekretar UN Ban Ki Mun i ocjenjuje se da će to biti "poslednja prilika" za postizanje dogovora posle neuspjeha ujedinjenja ostrva posle pregovora 2004. takođe pod okriljem UN, i takođe uz sponzortsvo generalnog sekretara UN.

Cilj je da se sporazum postigne prije kraja ove godine.

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju se s prekidima vode decenijama uz pomoć UN.

Dvije strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, o povratku imovine Grcima u turskom dijelu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Republika Kipar zahtjeva i da Ankara povuče okupacione trupe s Kipra.

Bonus video: