HDP: Erdogan sprovodi čistku, kraj demokratije u Turskoj

U pritvoru su, kako su istakli za Rojters, iz istog razloga zadržana i dvojica lidera te partije Selahatin Demirtaš i Figen Juksekdag, čije je domove u Dijarbakiru pretražila turska policija
62 pregleda 0 komentar(a)
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2016. 12:18h

Vodeća prokurdska partija u Turskoj osudila je danas hapšenja svojih lidera i poslanika i ocijenila ih kao "kraj demokratije" u toj zemlji.

"Prošle noći čistka koju sprovodi predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan protiv naše partije dostigla je vrhunac poslije hapšenja lidera Selahatina Demirtasa i Figene Jiksekdag", navodi se u saopštenju Demokratske narodne partije (HDP).

To je "kraj demokratije u Turskoj", istakla je ova partija.

Vlasti su privele više prokurdskih poslanika i dvojicu lidera te partije zbog toga što su, kako je saopšteno, odbili da daju iskaz tužiocima.

Poslije hapšenja je uslijedila eksplozija nedaleko od sedišta policije u Dijarbakiru, najvećem gradu u jugoistočnom regionu većinski naseljenom Kurdima.

Devet turskih poslanika iz redova prokurdske Narodne demokratske partije, zadržano je rano jutros u pritvoru jer su odbili da svjedoče o zločinima povezanim sa terorističkom propagandom, saopštili su advokati te stranke.

U pritvoru su, kako su istakli za Rojters, iz istog razloga zadržana i dvojica lidera te partije Selahatin Demirtaš i Figen Juksekdag, čije je domove u Dijarbakiru pretražila turska policija.

U međuvremenu se oglasio još jedan poslanik HDP, Imam Tasčier, tvrdeći da je i on uhapšen.

U Turskoj je jutros poslije ovih hapšenja blokiran pristup Twitteru i WhatsAppu, javio je Rojters.

Dijarbakir je u jutarnjim satima potresla i eksplozija u kojoj je najmanje osam osoba poginulo, a 100 ranjeno.

Turska optužuje HDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Bonus video: