"ASTRONOMSKA CIFRA"

Konašenko: Teroristi uzimaju 300 dolara po civilu za napuštanje Alepa

Da bi tri izbjegle porodice prikupile 1,8 miliona lira, koliko im je bilo potrebno da isplate ukupni iznos mita, morale su da prodaju svu svoju imovinu, rekao je Konašenkov
0 komentar(a)
Alep, Sirija, Foto: Reuters
Alep, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2016. 11:14h

Teroristi u Alepu ne smanjuju intenzitet napada na stambena područja u tom sirijskom gradu, a tokom prošle noći je iz tog grada uspjelo da pobjegne samo 12 ljudi i to tek pošto su platili poveći novčani iznos, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Cijena slobode za civile iznosi oko 300 dolara po osobi, što je astronomska cifra za građane Alepa, koji već godinama žive pod teretom kontrole terorista, objavio je sajt RT.

Komentarišući odvijanje ruskog humanitarnog prekida vatre u Alepu, koji je stupio na snagu 20. oktobra da bi se obezbijedila evakuacija civila putem šest specijalno uspostavljenih koridora, rusko Ministarstvo odbrane navodi da je tokom prošle noći samo 12 Sirijaca napustilo istočni dio Alepa.

Ministarstvo je dodalo da teroristi u Alepu nastavljaju da intenzivno bombarduju stambena područja i humanitarne koridore.

"Prema navodima izbjeglih, napuštanje Alepa im je omogućeno tek kad su platili mito jednom od komandanata terorista u iznosu od 150.000 sirijskih lira (oko 300 dolara) po osobi", izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov

Da bi tri izbjegle porodice prikupile 1,8 miliona lira, koliko im je bilo potrebno da isplate ukupni iznos mita, morale su da prodaju svu svoju imovinu, rekao je Konašenkov.

Najmanje 38 civila poginulo u napadu u sirijskom gradu Alepu

U žestokim sukobima koji su danas izbili između sirijskih i pobunjeničkih snaga u Alepu, stradalo je 38 civila, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava i dodala da su civili poginuli u raketnim napadima pobunjenika.

Među žrtvama ima 14 djece, navela je Opservatorija i dodala da je od petka u ofanzivi pobunjenika na zapadni dio Alepa, ključnog strateškog grada na sjeveru Sirije, povrijeđeno 250 civila.

"Pobunjenici su ispalili stotine raketa i granata na zapadni dio Alepa", dodala je Opservatorija.

U drugom po veličini sirijskom gradu, podijeljenom na četvrti pod kontrolom vladinih i pobunjeničkih snaga, nalazi se trenutno oko 250.000 civila.

Preporučujemo za Vas