"GRAĐANI DA PRIJAVLJUJU SVE NAPADE"

Sobotka: Kriminal preusmjeren sa ulice na internet

Prijetnja od sajber kriminala je velika i postoji ogroman porast proteklih godina, dodao je on, ukazujući da je samo prošle godine bilo 10.000 prijava, kao i da se polazi od toga da će ove godine biti daljeg rasta
0 komentar(a)
Volfgang Sobotka, Foto: Reuters
Volfgang Sobotka, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2016. 11:03h

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka upozorio je danas da je kriminal preusmjeren sa ulice na Internet i da obavještajne službe svojim djelovanjem nanose štetu Austriji u visini od milijardu eura.

"Obavještajne službe prave, prema aktuelnoj studiji, štetu u visini od milijardu eura u Austriji, prije svega u oblasti industrijske špijunaže. Takođe je i sve više ‚običnih‚ kriminalaca, koji na taj način dolaze do novca. Kriminal se preusmjerava sa ulice na Internet", istakao je Sobotka u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Prijetnja od sajber kriminala je velika i postoji ogroman porast proteklih godina, dodao je on, ukazujući da je samo prošle godine bilo 10.000 prijava, kao i da se polazi od toga da će ove godine biti daljeg rasta.

Ove godine, kako je podsjetio, bilo je već napada na velike sisteme kao što je operater mobilne i fiksne telefonije "A1" i bečki aerodrom.

On je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova posjeduje bezbjedan sistem, koji do danas nije bio "hakovan".

Sobotka je rekao da je u toku izgradnja Centra za sajber bezbjednost, koji će koordinisati mjere odbredbe.

"Iako u Austriji još nije bilo napada koji bi doveo do potpuno pada sistema, ne smijemo to dozvoliti", poručuje ministar.

On je ukazao da bi Ministarstvo željelo da građani prijavljuju sve napade, kako bi se napravili profili napadača.

Organizovani sajber kriminalci, prema njegovim riječima, nalaze se u SAD, Rusiji ili Kini, a pojedinačni napadači postoje i u Austriji, koji postavljaju poruke mržnje, ali se bave i sajber ucjenama, kao i prevarama.

Upitan da li je u Austriji veća šansa da građani dođu u kontakt sa hakerom ili teroristom, Sobotka je odgovorio "zasigurno sa hakerom".

"Međutim, zbog toga ne bih umanio potencijal opasnosti koji polaze od terorista", zaključio je on.

Preporučujemo za Vas