Rusija gradi ogromni vojni radar na Arktiku

Takozvani radar "preko horizonta" je vrsta radarskog sistema koji može da detektuje ciljeve na veoma velikim opsezima, udaljene stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara
63 pregleda 1 komentar(a)
Antarktik, Foto: Reuters
Antarktik, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 14:54h

Širokoopsežni radar, sposoban da identifikuje vazdušne i morske ciljeve udaljene stotinama kilometara, počeće da radi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku 2017. godine, prenosi "Rosijska gazeta" pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane Rusije.

U toj oblasti će raditi ukupno šest takvih radara, naveli su zvaničnici, prenio je ruski sajt Sputnjik.

Zamjenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je posjetio gradilište, rekao je da će istovremeno u blizini biti izgrađena pista sposobna da primi sve vrste borbenih letjelica.

Takozvani radar "preko horizonta" je vrsta radarskog sistema koji može da detektuje ciljeve na veoma velikim opsezima, udaljene stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je granica za obične radare.

On je imun na "nevidljivu" (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identifikovao vazdušne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tokom vojne vježbe 2014. godine radar „Podsolnuh“ (Suncokret) je detektovao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je "oborila" sva četiri "uljeza".

Stariji brat "Podsolnuha" širokoposežni radar "Volna" ima domet od tri hiljade kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

Bonus video: