Putin: SAD upotrebljavale vojnu silu zaobilazeći UN - od Jugoslavije do Sirije

"Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A prije toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsjednik.
26 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2016. 17:16h

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svijetu zaobilazeći Povelju UN - od Jugoslavije do Sirije, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj“.

Predsjednik Rusije podsjetio je da su UN stvorene nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, prenio je ruski sajt Sputnjik.

"Potom su uslijedili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A prije toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je nakon tih događaja uslijedila i situacija u Libiji, o kojoj je donijeta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija“, rekao je Putin.

Je li Amerika neka banana država?

Putin je ocijenio je kao "histeriju" optužbe upućene Rusiji da pokušava da utiče na izbore u SAD favorizujući republikanskog kandidata Donalda Trampa na štetu Hilari Klinton.

"Među mitskim, imaginarnim problemima nailazimo na histeriju, ne mogu drugačije da je nazovem, koja se razvila u SAD oko navodnog uticaja Rusije na tamošnje predsjedničke izbore", rekao je Putin u Sočiju u govoru o međunarodnim odnosima, velikim delom posvećenim kritikom SAD-a.

Putin je govorio pred stručnjacima i bivšim stranim liderima koje je u Soči pozvao Valdaj klub.

On je kritikovao SAD koje, prema njemu koriste međunarodna pitanja za sopstvene interese, mašući nekom "pseudopretnjom od Rusije".

"Moglo bi se pomisliti da u SAD postoje brojni gorući problemi.. ali očito elita nema ništa drugo da kaže, ništa drugo da smiri društvo, i prema tome lakše je privući pažnju ljudi sa takozvanim informatičkim piratima, pirate, špijunima, agentima pod ruskim uticajem", rekao je Putin.

"Zar zaista neko ozbiljno misli da Rusija može da utiče na izbor američkog naroda. Je li Amerika neka banana država? Amerika je jedna velika sila", dodao je ruski predsednik.

Vašington je nedavno optužio Rusiju da stoji iza hakovanja internet naloga državnih zvaničnika i partija kako bi uticala na predsedničku kampanju u SAD, i za navode koje je Putin već odbacio. U SAD optužuju Rusiju da favorizuje republikanskog kandidata Trampa koji je izrekao pohvale za šefa Kremlja i zalagao se za bolje odnose s njim.

Rusija neće nikog napadati, to je smiješno

Rusija nema namjeru nikoga da napada, to je smiješno i nezamislivo, izjavio je Putin na istom forumu.

"Rusija ne namjerava nikoga da napada. To je smiješno. Čitao sam i vaše analitičke materijale, ne samo onih koji su prisutni u sali, već i analitičara iz SAD, iz Evrope, međutim, to je nezamislivo glupo i nerealno", rekao je Putin, a prenio Sputnjik.

"Samo u Evropi ima 300 miliona stanovnika, koji žive u državama-članicama NATO-a, u SAD ukupan broj stanovnika zemlje iznosi verovatno 600 miliona ljudi, dok ih u Rusiji ima 146 miliona. Smiješno je i govoriti o tome (napadu Rusije na nekoga)“, izjavio je Putin.

On je dodao da ciljevi Rusije nisu globalna dominacija niti ekspanzija i da njegova zemlja zagovara jednaku i nedjeljivu bezbjednost za sve.

"Ima mnogo država u svijetu koje mogu da se oslone na svoju milenijumsku istoriju, kao što je to slučaj sa Rusijom, i mi smo naučili da cijenimo svoj identitet, slobodu i nezavisnost. Istovremeno, naš cilj nije globalna dominacija, ekspanzija ili bilo kakva konfrontacija sa nekim", istakao je Putin.

"Pravo liderstvo se ne ogleda u izmišljanju prijetnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora zemalja da reše te probleme", naveo je ruski predsjednik.

On je istakao da Rusija upravo tako shvata svoju ulogu u globalnim dešavanjima.

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz krize

Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz aktuelne sistemske krize, a politički i ekonomski principi nastavljaju da se preuređuju, izjavio je Putin u Sočiju.

"Sistem međunarodnih odnosa je i dalje napet. Globalna ekonomija nije u stanju da izađe iz sistemske krize. Principi i pravila u politici i ekonomiji nastavljaju da se preuređuju", rekao je Putin na sastanku sa politikolozima u debatnom klubu "Valdaj" u Sočiju, prenosi ruska agencija Tas s.

Putin navodi i da su pogaženi principi slobodne trgovine, a da se sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka.

"Možemo vidjeti kako je slobodna trgovina žrtvovana i kako se takozvane sankcije koriste za vršenje političkih pritisaka", rekao je Putin, ukazujući istovremeno na pokušaje formiranja zatvorenih ekonomskih alijansi koje postavljaju barijere kako bi njihove domaće transnacionalne korporacije izvlačile najveću korist.

Bonus video: