RASELJENO VIŠE HILJADA MIGRANATA

Zatvorena "Džungla" kod Kalea

"Nema više migranata u kampu", rekao je perfekt departmana Pa-de-Kale Fabijen Busio i dodao da je "njihova misija okončana"
0 komentar(a)
Džungla Kale, Foto: Reuters
Džungla Kale, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2016. 16:14h

Francuske vlasti saopštile su danas da je okončano "čišćenje" izbjegličkog kampa u lučkom gradu Kale, tri dana nakon početka operacije rušenja tog kampa.

Lokalni zvaničnici su objavili da je izbjeglički kamp, dom hiljada migranata koji su pobjegli od rata i siromaštva i čekali priliku da se domognu Velike Britanije, zvanično zatvoren.

"Nema više migranata u kampu", rekao je perfekt departmana Pa-de-Kale Fabijen Busio i dodao da je "njihova misija okončana".

Više hiljada migranata raseljeno je u druge kampove širom Francuske, gdje će moći da podnesu zahtjev za azil.

"Džungla" je postala ključni simbol migrantske krize u Evropi. Francuske vlasti su u ponedjeljak organizovale evakuaciju migranata u druge djelove Francuske.

Preplašeni migranti iz Avganistana, Sudana, Sirije, Pakistana i Eritreje isčekuju šta će biti sjutra, navodi agencija AP.

"Džungla nije bila dobra. Sada idemo u neku novu džunglu", rekao je Muhamed Afridi (20) iz Pakistana.

Vijest o zatvaranju zloglasnog izbjegličkog kampa saopštena je u trenutku dok vatrogasci još gase požar koji su izazvali migranti.

Zbog požara je došlo do eksplozije kanistera sa gasom, pri čemu je kamion jedne humanitarne organizacije ostao u plamenu.

Migranti su stajali sa strane i gledali, neki od njih su se smijali, navodi američka agencija.

Stiv Barbet, portparol lokalnih vlasti rekao je da je jedan migrant hospitalizovan poslije požara, kao i da je još 100 migranata evakuisano.

Francuske vlasti navode da je u izbjegličkom kampu "Džungla" boravilo 6.300 migranata, ali humanitarne organizacije tvrde da je u kampu bilo preko 8.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas