Procurjeli snimci: Otkriveno šta Tereza Mej stvarno misli o Bregzitu

Mej je na sastanku sa Goldman Saksom otkrila da brine oko mnogih stvari kad je u pitanju izlazak Britanije iz EU, što je u potpunosti kontradiktorno sa njenim javnim govorima
5 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2016. 22:23h

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je privatno upozoravala da bi kompanije napuštale tu zemlju u slučaju da se na referendumu izglasa izlazak iz Evropske unije.

Gardijan je došao do snimaka sa tajnog sastanka Mej i investicionih bankara mjesec dana prije referendumu o Bregzitu.

Mej je na sastanku sa Goldman Saksom otkrila da brine oko mnogih stvari kad je u pitanju izlazak Britanije iz EU, što je u potpunosti kontradiktorno sa njenim javnim govorima.

Sastanak je održan 26. maja, a Mej je na njemu govorila da misli da je vrijeme da Velika Britanija predvodi Evropu i da se nadala da će glasači na referendumu gledati ka budućnosti umjesto u prošlost.

U sesiji koja je trajala sat je govorila i zabrinjavajućem efektu Bregzita na britansku ekonomiju.

"Mislim da su ekonomski argumenti jasni. Mislim da je bitno biti dio trgovačkog bloka od 500 miliona. Mislim, kao što sam rekla i ranije, da je jedan od problema što su ljudi investirali ovdje jer je Britanija dio EU", kazala je Mej.

Dodaje da bi mnoge firme razmišljale o tome da treba da razvijaju kontinentalni dio Evrope, ako bi Britanija izašla iz EU.

U javnim govorima Mej je govorila o maksimalnoj slobodi koja je potrebna britanskim kompanijama da trguju i funkcionišu na jednom tržištu, ali da to nije prioritet u odnosu na kontrolu imigracije što je jedan od glavnih politika zagovarača izlaska iz EU.

Mej je na tajnom sastanku govorila i o tome da je za bezbjednost Britanije najbolje da ostane u EU, najviše zbog združenog policijskog sistema i razmjene informacija među službama.

"Ima stvari koje nas mogu učiniti bezbjednijim ako smo članica EU", čuje se kako Mej govori.

Mej je već i ranije kritikovana što je bila tiha tokom referendumske kampanje i da je samo mlako podržala stranu za ostanak u EU. Njene kolege su tada oštro reagovale zbog njene takve pozicije, jer su smatrale da se sprema za mogućnost izlaska iz EU, pa da stvara sebi bolju političku poziciju.

Ostaje da se vidi kakvog će efeka procurjeli snimci imati na poziciju Britanije u pregovorima sa EU u kojima bi trebalo da na bar posredan način učestvuje i Mej.

Bonus video: