Turska: Ustavne promjene Erdoganove vlasti idu u parlament

Agencija je navela da je za bilo koju promjenu Ustava Turske potrebna podrška najmanje 367 poslanika u skupštini sa 550 mesta u kojoj Jildirimova vladajuća AKP ima 317 poslanika
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2016. 14:29h

Turski premijer Binali Jildirim saopštio je danas da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) završila rad na predlogu ustavnih promjena kojima bi u toj državi bila uvedena izvršna predsjednička vlast.

Jildirim je u govoru na zatvaranju dvodnevne stranačke konferencije u zapadnoj pokrajini Afjon naveo da je AKP sada spreman da predlog zakona podnese parlamentu, prenosi Rojters.

"Završili smo naš posao oko novog ustava i izvršnog predsjedništva. Ono što ćemo učiniti sada je da naš predlog podnesemo parlamentu što je prije moguće i ostaviti odluku plemenitom parlamentu", kazao je Jildirim.

Rojters podsjeća da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je osnovao AKP, odavno želi da dobije veća ovlašćenja, a kritičari strahuju da bi ovim ustavne promjene predale previše moći u Erdoganove ruke.

Jildirim je početkom protekle nedjelje saopštio da je njegova vlada za referendum o izvršnim predsjedničkim ovlašćenjima, koje traži aktuelni predsjednik Erdogan, nevezano za to da li će taj kontroverzni ustavni amandman turski parlament odobriti ili ne, prenio je Rojters.

Agencija je navela da je za bilo koju promjenu Ustava Turske potrebna podrška najmanje 367 poslanika u skupštini sa 550 mesta u kojoj Jildirimova vladajuća AKP ima 317 poslanika.

O ustavnoj reformi će se odlučivati na referendumu ako to podrži 330 poslanika.

Bonus video: