Ukrajina prizemljila bjeloruski avion: Ako ne poslušate poslaćemo lovca

Sputnjik navodi da je, nakon slijetanja, iz aviona ukrajinska policija izvela jermenskog putnika. Prema podacima ukrajinskih medija, radi se o poznatom "antimajdancu" Armenu Martirosjanu
0 komentar(a)
Ukrajina, borbeni avion, Foto: Reuters
Ukrajina, borbeni avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2016. 15:28h

Kijev je natjerao avion bjeloruske avio-kompanije "Belavija" da se vrati zbog informacija o mogućoj prijetnji po nacionalnu bezbjednost, izjavio je u subotu rukovodilac aparata savjeta bezbjednosti Ukrajine Aleksandar Tkačuk, a javlja Sputnjik.

"Belavija" je saopštila da su ukrajinske vlasti juče vratile u Kijev bjeloruski avion pod prijetnjom da će podići lovca.

Pritom, Kijev je prijetio da će dići u vazduh lovce ako kapetan "boinga" ne posluša.

Sputnjik navodi da je, nakon slijetanja, iz aviona ukrajinska policija izvela jermenskog putnika. Prema podacima ukrajinskih medija, radi se o poznatom "antimajdancu" Armenu Martirosjanu.

Bjelorusija je već izrazila svoj protest i uručila notu Ukrajini zbog prinudnog vraćanja njenog aviona. Ona traži zvanično izvinjenje i nadoknadu troškova. Prema riječima rukovodioca aparata savjeta bezbjednosti Ukrajine Aleksandra Tkačuka, Savet je „dobio informacije o stranom državljaninu i mogućoj pretnji nacionalnoj bezbjednosti“.

Tkačuk je naveo da se u trenutku dobijanja te informacije ovaj građanin već nalazio u avionu u vazduhu.

Prema njegovim riječima, na zahtjev dispečara avion je mirno sletio na aerodrom, gdje je izvršen pretres kako bi se utvrdilo da je uklonjena pretnja i nacionalnim interesima Ukrajine i nacionalnoj bezbjednosti države.

Bonus video: