Lideri EU bez dogovora o sankcijama Rusiji

To je saopštio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2016. 07:40h

Lideri Evropske unije (EU) na samitu u Briselu dogovorili su se da razmotre sve raspoložive opcije protiv Sirije i njenih saveznika, uključujući Rusiju, ako se nastavi bombardovanje civila u Alepu, ali su odustali od prijetnji sankcijama.

To je saopštio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je poslije prvog dana samita kazao da je strategija Rusije da oslabi EU i dodao da lideri EU snažno osuđuju napade na civile od sirijskog režima i njegovih saveznika predvođenih Rusijom.

Evropski lideri su pozvali na trajno primirje i spremni su da razmotre "sve raspoložive opcije ako se ta zlodjela nastave", prenosi AFP.

Jedan od osnovnih uzroka internih podjela EU oko Rusije jeste ekonomske prirode.

Britanija, Francuska i Njemačka podržale su opciju da se razmotre sankcije protiv Moskve ako se napadi nastave.

Zbog već uvedenih sankcija koje su nanijele štetu privredi Mađarske, Italije i Slovačke, ove zemlje nisu bile spremne da podrže uvođenje oštrijih mjera.

"Podržali smo dokument koji poziva na potrebu dogovora, pravog primirja i procesa političke tranzicije. Ali mislim da nema svrhe tu pominjati sankcije", rekao je italijanski premijer Mateo Renci.

I švedski premijer Štefan Leven rekao je da sada ne postoji jedinstven stav u EU o pitanju sankcija, ali da bi to mogla da bude opcija za budućnost.

Bonus video: