Duma suspendovala sporazum sa SAD o uništenju plutonijuma

U ruskom nacrtu zakona o napuštanju Sporazuma o uništenju plutonijuma, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Državne dume, stoji da Rusija ponovo može da se pridržava Sporazuma ukoliko Sjedinjene Američke Države riješe sve povode koji su promijenili situaciju od dana kada je Sporazum potpisan
0 komentar(a)
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2016. 11:37h

Ruska Državna duma je donijela Zakon o suspenziji Sporazuma Rusije sa SAD o uništavanju plutonijuma, koji je potpisan 2000. godine. Za suspenziju Sporazuma sa SAD je glasalo 445 poslanika, a jedan poslanik je bio uzdržan. Ruski predsjednik Vladimir Putin je podneo dokument na razmatranje Donjem domu Parlamenta 3. oktobra.

U ruskom nacrtu zakona o napuštanju Sporazuma o uništenju plutonijuma, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Državne dume, stoji da Rusija ponovo može da se pridržava Sporazuma ukoliko Sjedinjene Američke Države riješe sve povode koji su promijenili situaciju od dana kada je Sporazum potpisan.

Među povodima za suspenziju Sporazuma se ubrajaju povećanje vojne infrastrukture i broja vojske SAD u NATO-u, neprijateljska politika koju Vašington vodi prema Moskvi, „zakon Magnitskog“ i sve uvedene antiruske sankcije.

Moskva takođe traži da SAD nadoknade Rusiji materijalnu štetu koju su izazvale i sankcije i kontrasankcije, kao i to da Vašington predstavi jasan plan uništenja viška plutonijuma shodno ranije potpisanom Sporazumu.

Sporazum je potpisan u Moskvi 29. avgusta 2000. godine, a u Vašingtonu 1. septembra 2000. godine. Odgovarajući protokoli potpisani su u Vašingtonu 15. septembra 2006. 13. aprila 2010. godine. Sporazum, zajedno sa svim izmjenama, stupio je na snagu 13. jula 2011. godine, nakon ratifikacije od strane Ruske Federacije.

Bonus video: