Diplomatski rat Pariza i Rima

Kap koja je prelila čašu u sukobu tradicionalnih saveznika je susret italijanskog vicepremijera sa francuskim "žutim prslucima"
721 pregleda 0 komentar(a)
Di Majo i Salvini „udaraju packe” Makronu posljednjih mjeseci, Foto: Tony Gentile/Reuters
Di Majo i Salvini „udaraju packe” Makronu posljednjih mjeseci, Foto: Tony Gentile/Reuters

Francuska vlada je juče povukla svog ambasadora u Italiji, u diplomatskom sukobu između susjeda i saveznika u Evropskoj uniji, nakon onoga što je opisala kao „ponavljane, neosnovane” napade italijanskih političkih lidera na Francusku.

Prvo povlačenje jednog francuskog izaslanika u Rimu od Drugog svjetskog rata, objavilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Diplomatski izvori su kazali da je Pariz reagovao nakon niza uvreda iz Italije, a kap koja je prelila čašu bila je odluka vicepremijera Luiđija di Maja ove nedjelje da se sastane sa francuskim „žutim prslucima”, koji mjesecima protestuju protiv predsjednika Emanuela Makrona. „Francuska je mjesecima meta ponovljenih, neosnovanih napada i nečuvenih izjava”, navelo je ministarstvo u saopštenju. „Imati nesuglasice je jedna stvar, ali manipulisanje odnosima u izborne svrhe je nešto drugo”, dodaje se u saopštenju.

Di Majo, lider pokreta Pet zvjezdica, koji je u vladajućoj koaliciji sa ultradesničarskom Sjevernom ligom, brani sastanak sa demonstrantima i naglašava razliku između Makrona i francuskog naroda.

„Francuski narod je naš prijatelj i saveznik. Predsjednik Makron se stalno obrušava na italijansku vladu iz političkih razloga i zbog evropskih izbiora”, rekao je Di Majo, misleći na izbore za Evropski parlament u maju.

„Moj susret kao političkog lidera Pokreta 5 zvjezdica sa članovima ‘žutih prsluka’...bio je potpuno legitiman. Imam pravo da razgovaram sa drugim političkim snagama koje predstavljaju francuski narod.” Makron je tokom proteklog mjeseca obilazio Francusku u „velikoj debati” sa građanima u pokušaju da poveća popularnost usljed protesta.

Odnosi između Italije i Francuske, tradicionalno bliskih saveznika, sve su napetiji od sredine 2018, dok Di Majo i drugi vicepremijer Mateo Salvini, lider Sjeverne lige, napadaju Makrona i Francusku, uglavnom zbog neslaganja oko migrantske politike.

Makron je povremeno reagovao, kritikujući Italiju prošlog juna zbog odbijanja da primi brod sa migrantima spašenim u Mediteranu, kao i javne finansije Rima.

Međutim, tenzije su se zaoštrile proteklih nedjelja. Di Majo je optužio Francusku prošlog mjeseca da podstiče siromaštvo u Africi i nazvao je neokolonijalnom silom.

Salvini je optužio Francusku da koristi nemire u Libiji kako bi osigurala pristup libijskoj nafti. Takođe je rekao da će Makronova stranka izgubiti na izborima za EP u maju.

Pokušao da umanji značaj spora: Makron

Tokom posjete Egiptu prošlog mjeseca, Makron se trudio da umanji značaj sukoba, rekavši da su komentari Salvinija i Di Maja „beznačajni” i da on sarađuje samo sa premijerom Đuzepeom Konteom.

Rojters navodi da je Salvini juče pokušao da ublaži ton, rekavši da ne želi da se spori sa Francuskom i da će se sastati sa Makronom. Kao predsjednik, Makron se normalno sastaje sa drugim šefovima vlade, ne sa zamjenicima.

„Spremni smo i voljni, u konstruktivnom duhu, da okrenemo stranicu za dobro našeg naroda”, rekao je Salvini.

Dodao je, međutim, da bi Francuska trebalo da rješava tri pitanja: svoju politiku vraćanja migranata u Italiju, povremene granične kontrole na svojoj granici i slučaj oko 15 italijanskih ljevičara koji su našli utičište u Francuskoj posljednjih decenija.

Iako rijetka, akcija Francuske nije bez presedana među članicama EU. Grčka je 2016. pozvala svog ambasadora u Austriji, a Mađarska je 2017. povukla svog izaslanika u Holandiji.

Konte: Di Maju je potreban neprijatelj

Đuzepe Konte, novajlija u politici, koji je postao premijer Italije prošle godine kao kompromis između Salvinija i Di Maja, uhvaćen je na snimku na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog mjeseca kako o sporu razgovara sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Italijanski TV kanal La 7 je objavio snimak prije nedjelju dana, na kojem dvoje lidera razgovaraju u jednom baru, gdje Konte kaže Merkelovoj da Di Majo napada Francusku zato što mu opada popularnost uoči evropskih izbora i da mu je potreban neprijatelj. „Zato se pitaju šta bi im moglo pomoći tokom kampanje...U političkoj kampanji, prijatelj nam je Njemačka i zato moramo da vodimo kampanju protiv Francuske”, rekao je Konte, na šta se Merkel nasmijala.

Bonus video: