Francuska odaje počast žrtvama napada u Nici

Napad 14. jula Nici je imao za cilj da naruši nacionalno jedinstvo ali ta zlokobna namjera neće uspjeti, rekao je francuski predsjednik Oland na ceremoniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2016. 11:59h

Ceremonija odavanja počasti za 86 ljudi koje je islamistički ekstremista ubio kada je uletio kamionom u masu u Nici tokom proslave nacionalnog praznika 14. jula, organizovana je danas u tom gradu u prisustvu predsjednika Francuske Fransoa Olanda.

Današnja ceremonija organizovana je na brežuljku koji nadgleda šetalište u Nici gdje se dogodio masakr.

Pored francuskog predsjednika ceremoniji prisustvuju porodica, povrijeđeni ljudi, vjerski predstavnici, glavni politički lideri Francuske i lokalne vlasti Nice.

Imena 86 žrtava su pročitana i 86 bijelih ruža postavljeno je u centru trga gdje se održava ceremonija.

Napad 14. jula Nici je imao za cilj da naruši nacionalno jedinstvo ali ta zlokobna namjera neće uspjeti, rekao je francuski predsjednik Oland na ceremoniji.

"Monstruozni cilj terorista je da stvore nasilje da bi rodili podjele. Ali taj zlokoban poduhvat će propasti: jedinstvo, sloboda, humanost na kraju će prevladati", rekao je Oland.

Za njega je akt koji je počinio Tunišanin kada je kamionom uletio među ljude, bio napad na gostoprimstvo grada koji privlači francuske i svjetske turiste svojom "blagoćom življenja".

Žrtve napada su 19 različitih nacionalnosti, i nisu bili istog porijekla, vjere, boje kože, ukazao je francuski predsjednik i dodao da su te žrtve imale jednu zajedničku stvar koja ne smije da se ugasi.

"Ti muškarci, žene, djeca željeli su da žive slobodno", rekao je Oland.

Galerija

Bonus video: