Ajči: Teže je pobijediti na ekonomskom frontu, prisutna je nova generacija terorista

„Poslije puča smo vidjeli da imaju škole u mnogim državama, lobističku moć i novac“, rekao je Ajči, upoređujući Gilena sa Mandarinom, negativcem iz filma „Iron Man 3“
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2016. 19:28h

„Suočeni smo sa novom generacijom terorista“, kaže Ilker Ajči, predsjednik Upravnog odbora kompanije Turkiš erlajns (TA), govoreći o pokušaju puča u Turskoj 15. jula.

U obraćanju novinarima iz dvadesetak država, rekao je da će Turska odoljeti pokušajima razbijanja jedinstva. Ne imenujući sveštenika Fetulaha Gilena, kojeg Turska optužuje za pokušaj puča, Ajči je rekao da „oni“ imaju nevjerovatnu obavještajnu moć i da su napali mnoge instance i infiltrirali se u njih.

„Poslije puča smo vidjeli da imaju škole u mnogim državama, lobističku moć i novac“, rekao je Ajči, upoređujući Gilena sa Mandarinom, negativcem iz filma „Iron Man 3“.

Čelnik upravnog odbora TA kaže da se sa bezbjednosnim dijelom borbe može izaći na kraj, dok je to teže sa ekonomskim jer Gilenov pokret sponzoriše mnoge organizacije po svijetu.

„Moramo biti dobro pripremljeni“, kaže Ajči.

Govoreći o napadu ekstremista takozvane Islamske države u junu na najveći turski aerodrom, Ajči je priznao da je kompanija pretpjela udar i izgubila veliki broj putnika, posebno tranzitnih.

„Pogođeni su mnogi stubovi našeg biznisa“, rekao je Ajči.

Podsjetio je da je Turkiš erlajns nakon dva dana nastavio letove i brzo se vratio u normalu. Saopštio je podatak da je tokom bajramskih praznika kroz terminale Ataturka prolazilo do 90.000 putnika.

Pohvalivši se da će do kraja godine imati flotu od 336 aviona, on je izrazio očekivanje da će aerodrom Ataturk preteći francuski Šarl de Gol i stati rame uz rame sa najprometnijim u Evropi - londonskim Hitrouom.

„Dobri smo, ali u svijetu postoje Amerika i Kina. Zato moramo biti još bolji“, zaključio je Ajči kroz osmijeh.

Veliki izazov za Tursku su i učestali napadi kurdskih militanata. Dok je trajala konferencija za novinare u sjedištu Turkiš erlajnsa, stigla je vijest da je nekoliko kilometara odatle odjeknula eksplozija blizu policijske stanice.

Obični građani Istanbula nerado govore o situaciji u državi. Turistički vodič, koji je za kratko vrijeme uspio da nam dočara magiju Istanbula - od džamija i palata koje pričaju istoriju do pogleda preko Bosfora koji ostavljaju bez daha, nije želio da odgovara na „politička“ pitanja.

U pravom melting potu, gradu u kojem možete skoknuti na piće na drugom kontinentu, u oktobru se zatekla i Francuskinja Sonja.

Diveći se bogatoj riznici Topkapi palate, kaže da ne bi trebalo podleći strahu jer tako „pomažemo teroristima u ostvarivanju cilja da unište turizam države koja je toliko zavisna od njega“.

Na pitanje da li se plaši zbog učestalih napada, 27-godišnja građanka Istanbula, inženjer tehnologije, koja nije željela da joj se pominje ime, odgovara odrično.

„Ne plašim se, situacija je suštini ista kao prije“, kazala je za „Vijesti“. Prema njenoj ocjeni, mediji su preuveličali prikaz stanja u Turskoj nakon puča.

„Zbog bezumnog rata fanatika, koji je pogodio i moj grad, ne bi trebalo da zabijamo glavu u pijesak“, kaže Parižanka Sonja.

Koliko je bio bezuman jedan drugi rat, pokazala je sjajna atmosfera među ljudima iz sedam država nasljednica bivše Jugoslavije.

U Centru za obuku pilota priprema za sve vrste scenarija

U organizaciji Turkiš erlajnsa, novinari su osim znamenitosti Istanbula posjetili i Centar za obuku pilota , te turski ogranak ketering kompanije Do&Co.

Centar se sastoji od dva dijela, jedan za obuku pilota a drugi za kabinsko osoblje. Posjeduje šest simulatora leta. Simulatori u kojima se piloti obučavaju su identični kabinama u pravim avionima tako da mogu vježbati sve vrste scenarija kako bi bili spremni za bilo koju situaciju uključujući kvar motora, nevrijeme i gubitak pritiska u kabini. Instruktor leta flote boing 777, Ediz Albajrak, koji 28 godina leti za TA je ispričao da su piloti ovlašćeni da upravljaju samo jednom vrstom putničkih aviona jer su moderne letjelice komplikovane. Piloti svake godine imaju dvije provjere znanja i jedan ljekarski pregled.

Obuka kabinskog osoblja podrazumijeva vježbanje brojnih stvarnih scenarija, uključujući proceduru hitnog slijetanja na vodenu površinu i korištenje zaliha kiseonika i pojaseva za spasavanje. Polaznici uče kako da se ponašaju u slučaju eksplozije, dekompresije, kako se koristi tobogan za evakuaciju i bezbjednosna oprema. U centru za obuku smo poletjeli, vidjeli dim, vatru i osjetili turbulencije i na kraju sletjeli - u roku od nekoliko minuta. Instruktorka kabinskog osobljaDita Merič je objasnila da u slučaju da ne ispadnu maske pripadnici osoblja priskaču u pomoć sa portabl bocama s kiseonikom.

U okviru kompleksa aerodroma Ataturk nalazi se i objekat ketering kompanije Do & Co. Turski ogranak je u zajedničkom vlasništvu DO & CO i Turkiš erlajnsa od 2007. Kompanija ima više od 60 klijenata među avioprevoznicima. Obezbjeđuje hranu i za međunarodne događaje poput teniskih turnira, trka Formule 1, fudbalskih prvenstava, te za hotele, restorane, laundž barove. Da je riječ o vrhunskom brendu, uvjerili su se i gosti TA, uživajući u ukusima hrane i pića koje u objektu priprema dvije i po hiljade ljudi. Dnevno se spremi 200.000 obroka za oko petsto letova. Prema riječima prezenterke, kompanija je počela sa 20 kuvara, a sada ima 800 „letećih kuvara“ koji u avionu osoblju pružaju kulinarsku pomoć.

Galerija

Bonus video: