NAJAVIO NOVE PREDLOGE

Kačinjski: Poljakinje da rađaju i bebe osuđene na smrt kako bi ih krstile

"Pokušavaćemo da pružimo pomoć i u slučaju trudnoća koje su plod krivičnog djela, ali, naravno tu ne možemo da primijenimo prinudu, možemo delikatno da ubjeđujemo, bez pritiska", kazao je Kačinjski
4 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 16:32h

 Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski najavio je danas nove predloge zabrane abortusa, ne potpune ali svakako da država natjera Poljakinje i one koje su ateisti da rode teško deformisane bebe, osuđene na smrt nakon kratkog života u patnji kako bi mogli da ih krste i sahrane kako nalaže hrišćanska vjera.

"Nastojaćemo da se i slučajevi jako teških trudnoća, kada je beba osuđena na smrt, jako deformisana ipak završe porođajem kako bi to dijete mogli da krste, shrane, da dobije ime. Želimo da to bude moguće i zahvaljujući pomoći iz javnih sredstava. Naravno govorim samo o slučajevima komplikovanih trudnoća kada nijesu ugroženi zdravlje ni život majke", kazao je danas Kačinjski poljskoj državnoj agenciji PAP.

Pokušaj katoličkih inicijativa Stop abortusu prošlog mjeseca i njihov predlog zakona za koji su obezbijedili skoro pola miliona potpisa da se abortus u Poljskoj zabrani potpuno i pooštri ionako treći najrestriktivnij zakon o vještačkim prekidima trudnoće u Evropi a koji su prvo podržali poslanici vladajuće stranke Pravo i Pravda isterao je desetine hiljada Poljakinja 3. oktobra na ulice 143 grada širom zemlje.

Bijesne što Sejm parlamenta pokušava zakonom da ih tjera da rađaju, čak i kada trudnoća  znači za majku sigurnu smrt Poljakinje su tog Crnog ponedjeljka, odevene u crno, uzimajući slobodan dan na poslu i prepuštajući brigu o kući i djeci muževima oštro protestovale na ulicama zbog  toga što i njihov intimni život vlasti pretvaraju u domen vjerske države, a za pobačaj bi i žene bile kažnjavane zatvorom.

Crni ponedjeljak bio je prvi građanski protest Poljaka koji je natjerao vlasti Prava i Pravde da popuste i početkom oktobra predlog potpune zabrane abortusa odbijen je, ali Kačinjski je sada najavio da će Pravo i Pravda pokušati da zakonom zabrani abortuse u slučaju da je plod nepovratno teško deformisan ili je beba osuđena na smrt, koji zakon iz 1993. godine Poljakinjama dozvoljava.

"Pokušavaćemo da pružimo pomoć i u slučaju trudnoća koje su plod krivičnog djela, ali, naravno tu ne možemo da primijenimo prinudu, možemo delikatno da ubjeđujemo, bez pritiska", kazao je Kačinjski.

Glavni cilj novog predloga zakona sa kojim Pravo i Pravda po riječima Kačinjskog ne žuri jer želi dobro da ga promisli i da pokuša da ubijedi u njegovu ispravnost Poljakinje, biće to da se još smanji broj vještačkih prekida trudnoća sa sadašnjih oko 1.000 legalnih godišnje. 

"Nećemo se vraćati odbijenom predlogu Ordo luris (incijative Stop abortusu) jer smatramo da je fatalan. Ja ga ne bih podržao bez obzira na Crni ponedjeljak. On je u suprotnosti sa mojim predstavama gdje je granica koju država ne smije da prekorači kada ulazi u živote ljudi", kazao je Kačinjski.

Poljakinje su pravo na prekid trudnoće u ranim nedjeljama imale decenijama sve do 1993. godine kada je nakon burnih debata, pod velikim pritiskom uticajne Poljske katoličke crkve nađen tzv. nacionalni kompromis po kome je abortus u Poljskoj zabranjen sa jedina tri izuzetka - kada je ugroženo zdravlje ili život trudnice, kada je plod teško oštećen ili obolio sa perspektivom života u patnji i kada je trudnoća plod krivičnog djela - silovanja ili incesta.

Preporučujemo za Vas