NOVA STUDIJA POKAZALA

Njemačka: Nacisti dominirali u Ministarstvu pravde nakon rata i štitili zločince

"Neuspjeh Njemačke da na odgovarajući način procesuira bivše naciste u periodu nakon Drugog svjetskog rata trebalo bi da predstavlja upozorenje pravnoj struci u Njemačkoj, ali i drugim mjestima", ocijenio je ministar pravde te zemlje Hajko Mas
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2016. 17:08h

Više od polovine visokih funkcionera u njemačkom Ministarstvu pravde 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka činili su bivši pripadnici Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije, čiji je predsjednik bio Adolf Hitler, pokazala je nezavisna studija, koja je danas objavljena.

U studiji se navodi da su 1957. godine čak 77 odsto visokih zvaničnika u tom ministarstvu činili bivši pripadnici Nacističke partije, što je čak veći procenat nego za vrijeme Trećeg Rajha, u periodu od 1944-1945. godine, prenio je AFP.

Objašnjava se i kako su više hiljada Njemaca, koji su počinili zločine tokom Trećeg rajha, štitili bivši pripadnici Nacističke partije na ključnim funkcijama u njemačkom pravosudnom sistemu nakon rata.

Svojom neaktivnošću ili namjernim sabotažama oni su sistematski štitili "nacističke kriminalce" od krivičnog gonjenja, navodi AP.

"Neuspjeh Njemačke da na odgovarajući način procesuira bivše naciste u periodu nakon Drugog svjetskog rata trebalo bi da predstavlja upozorenje pravnoj struci u Njemačkoj, ali i drugim mjestima, ocijenio je ministar pravde te zemlje Hajko Mas.

Mas je rekao da studija ilustruje važnost obrazovanja, čak i pravnika, kako bi se odupreli nepravdi.

Preporučujemo za Vas