Njemačka: Policija upala u još jedan stan, priveden muškarac

Njemačka policija traga za Albakrom zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u Kemnicu. U njegovom stanu je nađeno nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala
1 komentar(a)
Njemačka, Foto: Reuters
Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2016. 15:18h

Specijalna jedinica njemačke policije upala je danas u jedan stan u gradu Kemnicu i tamo privela muškarca koga povezuju sa sirijskim azilantom osumnjičenog za planiranje bombaškog napada.

"Niko nije ranjen, niti je bilo pucnjave. Odeli smo tog čovjeka i u toku je njegovo ispitivanje", izjavio je Tom Bernhart, portparol policije istrage pokrajine Saksonije.

Policija je u subotu takođe upala u jedan stan u Kemnicu, ali tamo nije našla, osumnjičenog 22-godišnjeg Džabera Albakra, koji tamo stanuje, podsjeća Rojters.

Njemačka policija traga za Albakrom zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u Kemnicu. U njegovom stanu je nađeno nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala.

Iako je u pitanju relativno mala količina eksploziva, ona bi mogla da bude dovoljna da izazove značajnu štetu, naglasio je Bernhart.

Prema njegovim riječima, stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde da li je u pitanju isti eksploziv, odnosno triaceton triperoksid (TATP), koji je korišćen u terorističkim napadima na Pariz u novembru prošle godine i u napadima na Brisel 22. marta ove godine.

Njemački mediji javili su da se vjeruje da je Albakr povezan sa pripadnicima Islamske države, ali se policija u Saksoniji nije izjasnila o njegovoj potencijalnoj motivaciji, niti o meti bombaškog napada.

Albakr je došao u Njemačku prošle godine, kada je u tu zemlju ušlo oko 890.000 migranata, i njemu je odobren azil.

U pritvoru su, takođe, zadržane tri osobe, koje se dovode u vezu sa osumnjičenim.

AP prenosi da njemačka policija ispituje još jednog Sirijca, koji je jedan od trojice privedenih u subotu, zbog sumnje da je umiješan u pripremu bombaškog napada, kao i da su druge dvije osobe puštene.

"Vjerujemo da je on mogući saučesnik u zavjeri", rekao je Bernhard dodajući da je on iznajmljivao stan, u koji je policija upala u potrazi za 22-ogodišnjim Albakrom, koji je porijeklom iz oblasti Damaska.

Bernhardt je naglasio da nikog nije bilo u stanu kada su specijalne policijske jedinice upale u subotu, ali su istražitelji pronašli nekoliko stotina grama eksploziva.

Iako je u pitanju relativno mala količina eksploziva, ona bi mogla da bude dovoljna da izazove značajnu štetu, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde da li je u pitanju isti eksploziv, odnosno triaceton triperoksid (TATP), koji je korišćen u terorističkim napadima na Pariz u novembru prošle godine i u napadima na Brisel 22. marta ove godine.

Magazin "Špigl" navodi, pozivajući se na policiju u Saksoniji, da je Albakr napustio stan u subotu ujutru dok je policija bila na licu mjesta pripremajući raciju.

Nije poznato kako je izbjegao policiju.

Njemački mediji javili su da se vjeruje da je Albakr povezan sa pripadnicima Islamske države, ali se policija u Saksoniji nije izjasnila o njegovoj potencijalnoj motivaciji ili meti bombaškog napada.

Njemačka policija saopštila je u subotu da je pronašla nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala u stanu Sirijca, za kojim se traga zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u gradu Kemnicu, kao i da je u pritvoru zadržala tri osobe, koje se dovode u vezu sa osumnjičenim.

Policija u Saksoniji izdala je potjernicu za Albakrom, koji je rođen u Siriji u januaru 1994. godine.

Kako se navodi u potjernici, Albakr je obučen u crnu duksericu sa kapuljačom i osumnjičen je za "pripremanje bombaškog napada".

Policija je prethodno okupirala stambenu zgradu u Kemnicu zbog sumnje da se u stanu nalaze eksplozivne naprave i da je moguć bombaški napad.

"Fokus onlajn" javio je da je neko vrijeme bio pod nadzorom policije i tajnih službi i da je planirao bombaški napad na jedan njemački aerodrom.

Bonus video: