SB protiv ruskog predloga rezolucije o Siriji

Ruski predlog poziva na hitno primirje u Siriji, prije svega u Alepu, i ima za cilj obnovu propalog sporazuma o prekidu neprijateljstava koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2016. 07:48h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacio je ruski predlog rezolucije o Siriji, kojim se poziva na hitno primirje u toj zemlji, prije svega u Alepu, koji nije dobio devet glasova koliko je minimalno potrebno da bi bio usvojen.

Kako su javile agencije, samo četiri države glasale su za ruski predlog, devet je glasalo protiv, a dvije zemlje su bile uzdržane, pa veto i nije bio potreban da bi se taj predlog blokirao.

Da bi bilo koja rezolucija bila usvojena u Savjetu bezbjednosti, potrebno je da najmanje devet zemalja članica glasa za rezoluciju i da nijedna ne stavi veto.

Ruski predlog poziva na hitno primirje u Siriji, prije svega u Alepu, i ima za cilj obnovu propalog sporazuma o prekidu neprijateljstava koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra.

U ruskom tekstu se ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa, prenosi AFP, koji je imao uvid u taj tekst, dodajući da se, pored prekida neprijateljstava, od svih strana traži i da omoguće dostavljanje humanitarne pomoći.

Rusija je prethodno u Savjetu bezbjednosti UN stavila veto na rezoluciju koju je predložila Francuska, a kojom se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova nad sirijskim gradom Alepom.

Jedanaest zemalja članica Savjeta bezbjednosti glasalo je za francuski predlog rezolucije, dok su dve zemlje - Rusija i Venecuela - glasale protiv, a dve su bile uzdržane, i to Kina i Angola.

Moskva je drugi put upotrijebila pravo veta da blokira akciju UN u cilju okončanja petogodišnjeg rata u Siriji, koji je odneo 300 hiljada života.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-mark Ero pozvao je, uoči početka glasanja, Savjet bezbjednosti UN da preduzme hitnu akciju kako bi se Alep spasao od uništenja sirijskom vazdušnom kampanjom uz podršku Rusije.

U poruci upućenoj Rusiji, on je rekao da će svaka zemlja koja se suprotstavi francuskoj mjeri "dati sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu mogućnost da još više ubija".

Francuski predsjednik Fransoa Oland upozorio je ranije zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN da ne ulože veto na taj predlog rezolucije, za koji se očekivalo da će ga Rusija blokirati.

"Zemlja koja bi stavila veto na tu rezoluciju bila bi diskreditovana u očima svijeta. Bila bi odgovorna za dalja zlodjela", rekao je Oland.

Najmanje 250 hiljada ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je u rukama pobunjenika, i suočava se sa skoro svakodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog mjeseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad.

Bonus video: