Njemačka u Austriju vratila 12.670 izbjeglica

Od januara do avgusta je Austrija uspjela da iz zemlje protjera 6.943 osoba, od toga 2.811 primjenom mjere prisilnog protjerivanja i 4.132 je dobrovoljno napustilo zemlju, što Ministarstvo unutrašnjih poslova "nagrađuje" premijom od 500 eura
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2016. 10:53h

Austrija nije suočena samo sa dolaskom izbjeglica preko svojih južnih granica, već i iz Njemačke, koja vraća autobusima sve migrante koji ne zatraže azil.

U prosjeku Njemačka Austriji vrati 34 osobe dnevno, i tako je u avgustu iz te zemlje u "Alpsku republiku" vraćeno 1.060 lica.

Od početka godine broj izbjeglica koje su njemački policajci na granici vratili austrijskim kolegama dostigao je 12.760.

To je, kako konstatuje austrijska štampa, visoka brojka imajući u vidu da je tokom prošle godine Njemačka u susjedne države vratila oko 9.000 izbjeglica. prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vraćanja nisu protjerivanja i od te mjere su pogođena ona lica koja u Njemačkoj ne mogu da dokažu identitet dokumentima, kao i da nemaju namjeru da zatraže azil u toj zemlji, jer žele da putuju dalje.

Od kada je Švedska, početkom ove godine, zaustavila prijem izbjeglica, a i zatvorena je balkanska ruta, broj vraćanja sa njemačke granice opao, ali i dalje se nalazi na visokom nivou.

Tako je u avgustu više od 2.000 osoba pokušalo ilegalno da uđe iz Austrije u Njemačku.

Njemačke vlasti, takva lica, vraćaju autobusima u Austriju, a više od polovine ostaje u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija.

Ukoliko oni ne podnesu zahtjev za azil u Austriji pokreće se postupak zbog kršenja zakona o strancima. Nakon izvjesnog vremena biva im naloženo da napuste zemlju.

Međutim, problem austrijskih vlasti je šta učiniti ako se izbjeglice ogluše o taj zahtjev.

Kada bivaju "uhvaćeni" protiv njih se samo podnosi prijava, i samo mali broj može biti pritvoren pred protjerivanje.

Od januara do avgusta je Austrija uspjela da iz zemlje protjera 6.943 osoba, od toga 2.811 primjenom mjere prisilnog protjerivanja i 4.132 je dobrovoljno napustilo zemlju, što Ministarstvo unutrašnjih poslova "nagrađuje" premijom od 500 eura.

Pošto je Savezna služba za strance i azil u tekućoj godini stavila fokus na povratak migranata, i očekuje se povećan broj vraćanja Ministarstvo unutrašnjih poslova traži dodatno osoblje u policiji, koje bi pratilo protjerana lica.

Bonus video: