Pudžemon "u škotskom stilu": Referendum o nezavisnosti Katalonije u septembru 2017.

"Nastojaćemo da postignemo sporazum (sa centralnom vladom) do samog kraja, i u svakom trenutku ćemo djelovati sa spremnošću da održimo referendum u dogovoru sa državom", rekao je on regionalnim poslanicima
3 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2016. 19:17h

Predsjednik Katalonije Karles Pudždemon rekao je danas da će raspisati referendum u škotskom stilu o nezavisnosti od Španije u septembru 2017. godine, javlja AFP, predviđajući da će taj potez vjerovatno razgnijeviti Madrid.

"Nastojaćemo da postignemo sporazum (sa centralnom vladom) do samog kraja, i u svakom trenutku ćemo djelovati sa spremnošću da održimo referendum u dogovoru sa državom", rekao je on regionalnim poslanicima.

Pudždemon je, međutim, izrazio spremnost da, ako ne bude pozitivnog odgovora do kraja njegovog mandata, sazove referendum za drugu polovinu septembra iduće godine.

Secesionističke stranke u Kataloniji odobrile su plan za sticanje nezavisnosti sredinom 2017. godine nakon što su osvojile jasnu pobedu na regionalnim izborima prošle godine, ali su se od tada između njih pojavile ideološke razlike, pa nije postignut veliki napredak po pitanju njihovih težnji, navodi francuska agencija.

Vladajuća koalicija koja se zalaže za nezavisnost raspala se u junu kada je njena najradikalnija članica - krajnje ljevičaska partija CUP - odbila da podrži vladin budžet za 2016. godinu, prisilivši Pudždemona da sazove glasanje o povjerenju, koje će biti održano sjutra.

CUP je najavila da će pomoći da se koalicija ponovo okupi i da će glasati za Pudždemona, ali samo u zamjenu za sazivanje referenduma u škotskom stilu za 2017.

Bonus video: