"VAŽNO JE IZBJEĆI DUPLIRANJE"

Stoltenberg i Mogerini: Vojska EU ne protivrječi NATO-u

"Nema kontradikcije između jake evropske odbrane i snažnog NATO-a, zapravo, oni jedni druge ojačavaju", rekao je Stoltenberg, koji prusustvuje sastanku ministara odbrane EU u Bratislavi
2 komentar(a)
Federika Mogerini Jens Stoltenberg, Foto: Twitter
Federika Mogerini Jens Stoltenberg, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.09.2016. 14:02h

Vojska Evropske unije (EU) ne protivrječi NATO-u, poručili su danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Oni su to kazali nakon što je britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao da će se ta zemlja usprotiviti svim planovima EU za pojačanu vojnu saradnju, koja bi mogla da se miješa u nadležnosti NATO.

"Nema kontradikcije između jake evropske odbrane i snažnog NATO-a, zapravo, oni jedni druge ojačavaju", rekao je Stoltenberg, koji prusustvuje sastanku ministara odbrane EU u Bratislavi.

On smatra da je "važno izbjeći dupliranje", ističući da bi trebalo da postoji komplementarnost između EU i NATO, prenose agencije.

Ministri odbrane EU, kako je naglasila Mogerini, pronašli su "zajedničku osnovu o potrebi jačanja evropske odbrambene saradnje i u potpunoj komplementarnosti sa NATO".

Govoreći o sporazumu između EU i NATO, koji je potpisan u Varšavi u julu, visoka predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost je rekla da će on biti "u potpunosti komplementaran bez dupliranja, a pomoću njega će se zajednički osnažiti naš rad".

Britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao je ranije danas da će se Velika Britanija usproviti svim planovima EU za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se miješa u nadležnosti NATO, uprkos tome što se London sprema za napuštanje EU.

"Mi ćemo nastaviti da se protivimo bilo kojoj ideji vojske EU ili štaba vojske EU koja bi mogla lako da skrajne NATO", rekao je Falon na sastanku sa svojih 27 kolega iz EU u Bratislavi, gradu u kojem su lideri Unije ranije dogovorili jačanje napora u vojnoj oblasti.

Falon je na sastanku, upitan da li bi Britanija mogla da uloži veto na ove planove dok je još članica EU, kazao da "ovdje nema većine koja je za vojsku EU".

"Postoji puno zemalja koje poput nas vjeruju da se tu radi o nečemu što prekoračuje suverenitet pojedinačnih nacionalnih država. Mi se slažemo da Evropa mora da učini više, da se suočava sa terorizmom i migracijom, ali jednostavno duplirati ili skrajnuti NATO jeste pogrešan način da se to uradi", tvrdi Falon.

Preporučujemo za Vas