Cipras: Pravedno i solidarno rasporediti teret izbjeglica

Cipras je pozvao zemlje koje imaju primjedbe i smatraju da bi izbjeglice trebalo vratiti preko mora da otvoreno to kažu evropskim tijelima i Fronteksu
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 13:47h

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je danas u Beču da rukovođenje prilivom izbjeglica i migranata ne bi trebalo smatrati problemom zemalja prvog prijema ili država duž balkanske rute, već se treba odnositi prema tom pitanju kolektivno uz pokazivanje solidarnosti i pravednu raspodjelu tereta.

"Pitanje izbjeglica ne bi trebalo posmatrati kao problem zemalja prvog prijema ili država duž balkanske rute, koja je zatvorena jednostranim akcijama nekih zemalja", rekao je Cipras na Samitu o izbjegličkoj krizi dodajući da se tim problemom treba baviti u skladu sa međunarodnim zakonima.

Cipras je pozvao zemlje koje imaju primjedbe i smatraju da bi izbjeglice trebalo vratiti preko mora da otvoreno to kažu evropskim tijelima i Fronteksu, prenosi ANA.

On je ocijenio da je primjena sporazuma između EU i Turske od ogromnog značaja i istakao da je neophodno da Turska pojača svoje akcije kako bi ograničila priliv izbjeglica.

Grčka strana je, naglasio je, zadvoljna saradnjom sa Turskom.

Bonus video: