Frans info o Makronovom povećanju minimalne zarade od 100 eura: Nije tako

Navode francuskog radija potvrdili su i izvori Jelijseke palate koji su naveli da se to odnosi na ubrzane mjere povećanja bonusa
94 pregleda 0 komentar(a)
Zbunio javnost: Emanuel Makron
Zbunio javnost: Emanuel Makron

Radio Frans info danas je razjasnio najavljenu mjeru predsjednika Emanuela Makrona koji je u sinoćnjem dugo očekivanom obraćanju naciji kako bi smirio krizu "žutih prsluka", najavio povećanje minimalne zarade od 100 eura mjesećno počev od 1. januara, a to zapravo nije tako.

Riječ je o povećanju bonusa za zaposlene, a ne "čisto" povećanje minimalne zarade od 100 eura mjesečno kako se čini iz Makronovog govora.

"Makronova rečenica djeluje zbunjujuće jer će zapravo biti povećan bonus dok zakon predviđa automatsko i već ranije utvrđeno povećanje minimalne zarade od 25 eura. Ostalo povećanje se samo odnosi na bonuse a ne na čistu zaradu", naveo je radio, prenosi agencija Beta.

Navode francuskog radija potvrdili su i izvori Jelijseke palate koji su naveli da se to odnosi na ubrzane mjere povećanja bonusa. Za sada je bilo predviđeno da to bude 30 eura u aprilu 2019, 20 eura u oktobru 2020. i 20 eura u oktobru 2021, što je 70 eura do kraja Makronovog mandata. Prema novim muerama, sve će biti tokom 2019. a ne do kraja mandata.

Kad se na to doda i 25 eura automatskog povećanja minimalne zarade od 1. januara to je oko 100 eura, upravo suma koju je pominjao Makron.

Radio Frans info dodaje da to povećanje ne podliježe porezu tako da neće biti unijet u obračun za penziju zaposlenog. Dodaje da Makronova mjera neće biti od koristi za zaposlene koliko bi bilo da je najavio povećanje plata.

Francuski mediji su danas pokušali da objasne djelove Makronovog govora, koji nije uspio da ubijedi Francuze, dok su "žuti prsluci" najavili da nastavljaju svoju mobilizaciju započetu 17. novembra.

Bonus video: