Mej odgovorila Džonsonu: Ja odlučujem kad pokrećemo Bregzit

"Sada razgovaramo sa našim evropskim prijateljima i partnerima u očekivanju da u prvoj polovini sljedeće godine aktiviramo Član 50", rekao je Džonson za Skaj njuz
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2016. 11:05h

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas navode svog ministra vanjskih poslova Borisa Džonsona da će Britanija pokrenuti formalne pregovore o Bregzitu početkom sljedeće godine.

Portparol britanske premijerke rekao je za "Fajnenšel tajms" da odluku tome kada će biti pokrenut Bregzit donosi Tereza Mej, a ne ministri.

"Pozicija vlade je jasna. Premijerka je rekla da neće aktivirati Član 50 prije kraja godine. Na kraju krajeva, to je njena odluka", rekao je portparol.

Mej je takođe odbacila navode predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska da će Britanija "vrlo vjerovatno" biti spremna da započne pregovore o izlasku iz EU u januaru ili februaru sljedeće godine, prenosi sajt "Politiko".

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson izjavio je ranije da će Velika Britanija pokrenuti formalnu proceduru napuštanja Evropske unije početkom sljedeće godine i možda neće biti potrebe da se o razilaženju pregovara dvije godine.

"Sada razgovaramo sa našim evropskim prijateljima i partnerima u očekivanju da u prvoj polovini sljedeće godine aktiviramo Član 50", rekao je Džonson za Skaj njuz.

On je, prenio je Rojters, kazao da će u formalnom obavještanju, koje London treba tim povodom da uputi Briselu, "Britanija iznijeti neke predloge".

Prema njegovim riječima, vjerovatno proces izlaska Britanije iz EU neće trajati dvije godine.

Bonus video: