POLITIČKA KLIMA IPAK NIJE OHRABRUJUĆA

EU još nema svog Slobodana Miloševića

"Bez osobe kao što je Milošević ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju”, ističe Biber
22 pregleda 17 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
08.02.2019. 18:14h

Pojam "EUgoslavija" znači da EU prolazi kroz proces kao Jugoslavija, kaže za B92.net profesor južnoistočnih studija Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je komentarišući tekst “Politika” i pojam “EUgoslavija” koji se koristi već neko vrijeme, navodi da to predstavlja “stvaranje unutrašnjih grupa zemalja (ili republika) sa različitim interesima, malo toga zajedničkog u politici, nedostatkom solidarnosti i Bregzitom”.

Ipak, navodi i da postoje neke razlike u odnosu na Jugoslaviju. 

“Prvo, EU nema svog Miloševića, još. Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju”, ističe Biber. 

Politička klima u EU ipak nije baš ohrabrujuća u trenutku kada dolazi do rasta populista, rekao je on. 

“Drugo, EU je dobrovoljno udruženje i svi članovi mogu da je napuste u bilo kom trenutku. Prema tome, takva mogućnost izlaska paradoksalno može da EU održi zajedno. Zašto izaći sada kada može kasnije?”, dodaje Biber za B92.

Prema njegovim riječima, u Jugoslaviji je djelovalo da čak ni republike koje nisu željele da izađu iz nje, poput Bosne i Makedonije, nisu shvatale sve šta se dešava i smatrale da nemaju izbora, a u EU je drugačije.