Putin: Naši prijatelji ostaju naši prijatelji, i mi to znamo, vidimo i osjećamo

Putin je kazao da i prijatelji u Njemačkoj znaju da Rusi ostaju njihovi prijatelji
52 pregleda 2 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2016. 20:09h

Rusija i Njemačka ostaju prijatelji uprkos svim političkim komplikacijama, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, poslije sastanka sa njemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom u predsjedničkoj rezidenciji u Novom Ogarjovu nadomak Moskve, javlja Tas s.

Gabrijel, koji boravi u posjeti Rusiji, rekao je da cijela Njemačka ima interesa da nastavi sve kontakte sa Rusijom, "uprkos svim trenutnim problemima".

"Imamo veoma mnogo prijatelja u Njemačkoj i, uprkos svim komplikacijama koje se pojavljuju u političkoj sferi, naši prijatelji ostaju naši prijatelji, i mi to znamo, vidimo i osjećamo", rekao je Putin.

On je dodao da i prijatelji u Njemačkoj znaju da Rusi ostaju njihovi prijatelji.

"Zato moramo tražiti rješenja za sva kompleksna pitanja s obzirom na taj ohrabrujući potencijal. Svakako ćemo jednog dana pronaći rješenja, ali je bolje da to bude što prije", istakao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Njemačka je ostala ključni ekonomski partner Rusije, ali je priznao da je bilateralna trgovina opala za 48 odsto u 2015. godini i za još 35 odsto u prvoj polovini 2016. godine.

"Preduzeli smo određene korake po tom pitanju", rekao je Putin.

Gabrijel je kazao da je njemačka poslovna zajednica nestrpljiva da ojača i proširi saradnju sa ruskim preduzećima.

"Čitava Njemačka ima interesa da nastavi sa svim kontaktima između naših zemalja, uprkos svim trenutnim problemima", istakao je njemački vicekancelar.

On je naveo da će se sjutra sastati i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Očekuje se da će Gabrijel sjutra razgovarati i sa ministrom za ekonomski razvoj Aleksejem Uljukajevom, a Pres služba tog ministarstva je najavila da će teme razgovora biti trenutni status bilateralne trgovine i izgledi za saradnju između ministarstva ekonomije Rusije i Njemačke, kao i na nivou poslovnih zajednica, navodi ruska agencija.

Bonus video: