Stoltenberg o vježbama NATO i Rusije: Ovo nije situacija iz Hladnog rata

"Ova vježba je potrebna da bi se poslao snažan signal jedinstva", rekao je Stoltenberg
93 pregleda 7 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2018. 18:29h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će se zapadni savez i Rusija "ponašati pristojno" tokom vojnih vežbi u istom području blizu norveške obale.

"Ovo nije situacija iz Hladnog rata", rekao je Stoltenberg tokom NATO manevara u kojima učestvuje oko 50.000 vojnika.

Prema njegovim riječima, cilj vježbi je "da spriječe, ne da provociraju".

NATO u centralnoj i istočnoj Norveškoj, sjeverenom Atlantiku i Baltičkom moru izvodi najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata koje će trajati do 7. novembra.

Rusija je saopštila da će njena mornarica od 1. do 3. novembra testirati rakete u međunarodnim vodama zapadno od Norveške.

Rusija je unaprijed obaviještena o vježbi NATO i pozvana da je posmatra, ali je vojna predstava zapada naljutila Moskvu koja smatra da se zapadni saveznici ponašaju izazivački blizu ruskih granica.

"Ova vježba je potrebna da bi se poslao snažan signal jedinstva", rekao je Stoltenberg.

Na manevrima učestvuju vojnici iz svih 29 članica NATO kao i Finske i Švedske.U vježbi "Spoj trozupca" učestvuju i 33 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

Tu je takođe i 65 brodova, 250 aviona i 10.000 bornih kola. Scenario vježbe predstavlja odgovor na hipotetičku okupaciju Norveške od "izmišljenog agresora".

Komandant NATO vježbe, američki admiral Džejms Fogo, rekao je Rusi posmatraju manevre s "radoznalošću", imajući u vidu nedavne pokrete ruske vojske u vazduhu i na moru.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje saopštilo da se NATO manevri "uklapaju u američku politiku pravljenja Evrope manje bezbjednom".

Paralelno sa vježbom, američki nosač aviona "Hari Truman" predvodio je udarnu grupu nosača aviona koja je izvodila vazdušne, pomorske i podvodne vežbe u arktičkim vodama.

To je bio prvi put od kraja Hladnog rata da je američki nosač aviona plovio toliko iznad Arktičkog kruga, rekao je admiral Fogo.

Bonus video: