PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE SE SUOČAVA SA OZBILJNIM IZAZOVOM

Hoće li Tereza Mej biti smijenjena: Poslanici njene stranke glasaće o nepovjerenju premijerki

Mnogi poslanici sve su više bijesni na nju zbog načina na koji je vodila pregovore o Brezgitu i zbog dogovora o razlazu koji je postigla s EU
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: TOBY MELVILLE
Tereza Mej, Foto: TOBY MELVILLE

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke glasaće o nepovjerenju u vođstvo premijerke Tereze Mej, rekao je danas jedan partijski zvaničnik.

Grejem Brejdi rekao je da je postignut potreban prag od 48 pisama konzervativnih poslanika u kojima se traži da se glasa o nepovjerenju vođi stranke.

Tereza Mej koja je postala premijerka ubrzo pošto je Britanija glasala da izađe iz Evropske unije 2016. godine kritikovana je u stranci zbog njenog dogovorenog plana za Bregzit.

Mnogi poslanici sve su više bijesni na nju zbog načina na koji je vodila pregovore o Brezgitu i zbog dogovora o razlazu koji je postigla s EU.

Konzervativni poslanici glasaće o nepovjerenju Terezi Mej večeras između 19.00 i 21.00 po lokalnom vremenu.

Još se ne zna kada će biti poznati rezultati, ali Mej treba da dobije većinu da bi pobijedila. Ukoliko dobije većinu i ne bude joj izglasano nepovjerenje ne može se više dovoditi u pitanje njeno vođstvo najmanje godinu dana.

Mej može biti smijenjena ukoliko 158 od njenih 315 poslanika u parlamentu glasa protiv nje.

Ukoliko izgubi na glasanju o nepovjerenju mora da podnese ostavku na čelu stranke, Konzervativci će birati novog vođu, a ona ne može da se kandiduje.

Opcija je, kako piše Bi-Bi-Si (BBC), ukoliko Mej pobijedi ali ne sa ubjedljivom većinom i da bi mogla da odluči da podnese ostavku kao šefica stranke.

Pošto je Konzervativna stranka najveća stranka u donjem domu britanskog Parlamenta očekuje se da njen lider bude premijer.

Preporučujemo za Vas