Putin: Ja imam za koga da glasam, niste u toku?

U Rusiji se održavaju parlamentarni izbori na kojima 112 miliona Rusa bira 450 poslanika donjeg doma (Državne dume), a istovremeno se održavaju i izbori za predstavnike regionalne i lokalne opštinske vlasti
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2016. 12:21h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je, poslije glasanja na parlamentarnim izborima, da će današnji dan proslaviti tako što će da ode na posao.

Novinare je interesovalo i za koga je Putin glasao, na šta je ruski predsjednik odgovorio: "Ja imam za koga da glasam. Šta, niste u toku?", prenio je Sputnjik.

U Rusiji se održavaju parlamentarni izbori na kojima 112 miliona Rusa bira 450 poslanika donjeg doma (Državne dume), a istovremeno se održavaju i izbori za predstavnike regionalne i lokalne opštinske vlasti.

Lažna uzbuna u Moskvi: Čovjek ušao na biračko mjesto i tvrdio da ima bombu

Visoki zvaničnici moskovske policije saopštili su danas da je na jedno biračko mjesto ušao čovjek koji je tvrdio da nosi eksplozivnu napravu, prenosi TAS S.

U policijskom izvještaju se navodi da je muškarac ušao na biračko mjesto u Armiansk Lan i reako da ima eksplozivnu napravu.

Policija je privela Moskovljanina za kojeg se utvrdilo da nema nikakav eksploziv kod sebe, a biračko mjesto je nastavilo rad, navodi TAS S.

Očekuje se pobjeda Jedinstvene Rusije

Na krajnjem istoku Rusije jutros su otvorena prva birališta, čime su počeli parlamentarni izbori na kojima će Rusi glasati za 450 poslanika donjeg doma (Državne dume).

Na tim izborima, prema anketama, očekuje se pobjeda Jedinstvene Rusije koja okuplja pristalice predsjednika Vladimira Putina.

Istovremeno, biće održani izbori za regionalne vlasti i opštinski izbori, navodi Raša tudej, uz napomenu da se prvi put parlamentarni izbori održavaju Jedinstvenog izbornog dana u septembru, dok su ranije održavani u decembru.

Sva glasačka mjesta biće otvorena od 08.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu, a glasanje u cijeloj zemlji trajaće oko 22 sata ukupno s obzirom na 10-časovnu vremensku razliku između regiona na krajnjem istoku i najzapadnije, Kalinjingradske oblasti.

Pravo glasa ima 111,6 miliona Rusa, od kojih oko dva miliona žive u inostranstvu.

Ruski mediji navode da između jednog i pet odsto glasača u Rusiji živi u zabačenim i izolovanim oblastima, pa bi u samo jednom od regiona na krajnjem istoku, autonomnoj oblasti Čukotka, troškovi prevoza radi glasanja mogli da iznesu 23 miliona rubalja, što je oko 354.200 dolara.

Posebne mjere su preduzete kako bi se glasanje uspješno održalo u krajnje istočnom regionu Primorski Kraj, koji se graniči sa Kinom, a koji je nedavno pogođen obilnim poplavama, navodi RT.

Ruska vlada je obezbijedila 170 miliona dolara za organizovanje izbora na svim nivoima, naglašava ruski kanal.

Sputnjik navodi da će se polovina poslanika Državne dume birati po većinskom, a druga polovina po proporcionalnom sistemu.

Prema predviđanjima analitičara, Putinova Jedinstvena Rusija će osvojiti apsolutnu većinu uprkos, kako navodi CNBC, padu njene popularnosti, ali ne i samog Putina.

Učestvovaće desetak opozicionih kandidata, ističe USA Today.

Putin je u četvrtak pozvao građane da izađu na parlamentarne izbore, glasaju i izraze svoj stav.

SAD ne priznaju legitimitet izbora na Krimu

SAD ne priznaju legitimitet današnjih parlamentarnih izbora na Krimu, koje organizuje Rusija, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"SAD ne priznaju legitimitet, niti će priznati ishod izbora koje organizuje ruska Duma na okupiranom Krimu 18. septembra", navodi se u saopštenju portparola Stejt Departmenta Džona Kirbija.

Dvije i po godine nakon što je Moskva pripojila ukrajinsko poluostravo, građani se spremaju za glasanje na svojim prvim izborima na kojima biraju poslanike za ruski nacionalni parlament, prenosi AFP.

"Naš stav o Krimu je jasan: poluostrvo ostaje sastavni dio Ukrajine", rekao je Kirbi i dodao da sankcije uvedene Rusiji zbog pripajanja Krima, neće biti ukinute sve dok se kontrola nad Krimom ne vrati Ukrajini.

Američki Stejt department je juče u izvještaju izrazio zabrinutost zbog "humanitarne situacije na Krimu", uključujući status etničke manjine Tatara kao i brojnih izvještaja o nestalim osobama i kršenjima ljudskih prava.

Bonus video: