U Belgiji prvi put izvedena eutanazija nad maloljetnom osobom

Belgija je jedina zemlja koja dozvoljava da se maloljetnim osobama, bez obzira na uzrast, izazivanjem smrti na bezbolan način skrate samrtne muke
61 pregleda 1 komentar(a)
eutanazija, Foto: Shutterstock
eutanazija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2016. 18:42h

U Belgiji je izvedena eutanazija nad maloljetnom osobom u posljednjoj fazi neizlječive bolesti, prvi put otkako je ta zemlja ukinula starosna ograničenja za eutanaziju prije dvije godine, izjavio je danas liberalni belgijski senator Žan-Žak de Guht, koji je sastavio zakon o tome, javlja AP.

De Guht je američkoj agenciji rekao da je maloljetna osoba nad kojom je izvedena eutanazija iz flamanskog regiona Belgije, ali je odbio da pruži više detalja o pacijentu, kako bi zaštitio privatnost njegove ožalošćene porodice.

Belgija je jedina zemlja koja dozvoljava da se maloljetnim osobama, bez obzira na uzrast, izazivanjem smrti na bezbolan način skrate samrtne muke, rekao je senator.

U Holandiji je donja granica za eutanaziju 12 godina, podsjeća AP.

"Strašno je kada mlado biće pati, ali me donekle tješi kada znam da sada postoji izbor da se patnje prekinu kod djeteta u posljednjem stadijumu bolesti", rekao je De Guht, dodavši da je važno da društvo ne zanemari pacijente u takvoj situaciji.

Belgijski zakon ima veoma stroga pravila za odobrenje eutanazije, pri čemu je potrebno da maloljetni pacijent bude u posljednoj fazi neizlječive bolesti, da racionalno razume razliku između života i smrti i da je više puta tražio da mu se život okonča.

Takođe je potreban pristanak roditelja i, na kraju, odobrenje dva ljekara, uključujući psihijatra.

Ovaj zakon, koji je inače jedan od najdalekosežnijih u zapadnom svijetu, imao je široku javnu podršku kada je uveden 2014. godine, ali su mu se usprotivili neki pedijatri i rimokatoličko sveštenstvo u Belgiji.

Katolično učenje zabranjuje eutanaziju, a predsjednik Italijanske biskupske konferencije je danas ocijenio vijest o eutanaziji nad djetetom u Belgiji kao "mučnu i zabrinjavajuću".

Bonus video: