Neizvjestan i novi termin izbora u Austriji

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka najavio je da želi štampanje glasačkog materijala da povjeri "Austrijskoj državnoj štampariji", koja je to ranije činila
57 pregleda 0 komentar(a)
Austrija izbori, Foto: Reuters
Austrija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2016. 08:04h

I novi termin za održavanje predsjedničkih izbora u Austriji, 4.decembar, mogao bi biti ugrožen, ocjenjuje bečki dnevnik "Prese" ukazujući da ubrzana procedura dovodi do nepoštovanja pravila.

Da bi se nalog za štampanje glasačkog materijala za izbore određene za 4.decembar mogao dati blagovremeno potrebno je odustati od raspisivanja tendera širom EU.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka najavio je da želi štampanje glasačkog materijala da povjeri "Austrijskoj državnoj štampariji", koja je to ranije činila.

Međutim, time otvara vrata za tužbe.

Naime, pravni eksperti ukazuju da štampanje glasačkih listića mora biti povjereno nekom ko pobijedi na tenderu, jer ako to prođe bez javnog nadmetanja druge štamparije imaju mogućnost da se žale i podnesu tužbu.

Ministar Sobotka objasnio je ranije da želi nalog za štampanje da da "Austrijskoj državnoj štampariji", koja je inače privatno preduzeće, sa obrazloženjem "neposredne opasnosti" po izbore.

Taj pojam ne postoji u saveznom zakonu o davanju državnih poslova, već u njemu stoji da samo, ako postoje hitni i neizbježni razlozi, koji se ne mogu pripisati nalogodavcu, država može odustati od konkursa.

"Prese" naglašava da i tada država mora da razgovara sa drugim ponuđačima.

Predsjednički izbori u Austriji, koji će ući u istoriju po dužini predizborne kampanje koja će trajati skoro godinu dana, ali i po poništavanju ishoda drugog kruga zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, mogli bi time još jednom biti predmet podrugivanja međunarodnih medija.

Bonus video: