"JEDINI NAČIN DA SE SAČUVA KOHEZIJA UNIJE"

Aselborn: Izbaciti Mađarsku iz EU zbog izbjeglica

Mađarska će 2. oktobra održati refrendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica
3 komentar(a)
Žan Aselborn, Foto: Twitter
Žan Aselborn, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.09.2016. 07:17h

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Mađarsku trebalo privremeno ili čak trajno izbaciti iz Evropske unije zbog njenog stava o izbjeglicama i drugim pitanjima.

EU ne može tolerisati kršenje svojih temeljnih vrijednosti, rekao je Aselborn za njemački dnevnik "Velt" samo nekoliko dana prije sastanka 27 lidera EU u Bratislavi na kome će se razgovarati o budućnosti Unije.

"Svako ko poput Mađarske diže ograde protiv izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja ili krši slobodu štampe i nezavisnost pravosuđa teba da bude privremeno, ili ako je potrebno zauvijek, isključen iz EU", rekao je on.

Aselborn smatra da je to jedini način da se "sačuvaju kohezija i vrijednosti EU", prenosi AP.

Mađarska će 2. oktobra održati refrendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je juče oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz "nesposobnosti Brisela".

"Evropa mora da se probudi , kriza se neće riješiti sama od sebe", rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative - smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.

Preporučujemo za Vas