SOBOTKA ĆE ZAMOLITI PARLAMENT ZA NOVI TERMIN

Sporan je lijepak na koverti: Odlažu se predsjednički izbori u Austriji?

Izbori su bili zakazani za 2. oktobar, a novi termini mogli bi biti 27. novembar ili 4.decembar, ukoliko budu ispoštovani svi procesi na parlamentarnom nivou, ali i u proizvodnji izbornog materijala, rekao je on na konferenciji za novinare
60 pregleda 1 komentar(a)
Volfgang Sobotka, Foto: Reuters
Volfgang Sobotka, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2016. 10:06h

U Austriji će najverovatnije biti odloženi ponovljeni predsjednički izbori - ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka saopštio je danas da će zamoliti austrijski parlament da odloži ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji, zbog neispravnog glasačkog materijala.

Sobotka je objasnio da se radi o tehničkoj grešci u proizvodnji izbornog materijala, odnosno lijepka na kovertama, koji ne garantuje da se neće otvoriti.

"Zbog toga ne mogu garantovati da će izbore biti moguće sprovesti korektno i bez opasnosti da se uloži žalba“, naglasio je on.

Izbori su bili zakazani za 2. oktobar, a novi termini mogli bi biti 27. novembar ili 4.decembar, ukoliko budu ispoštovani svi procesi na parlamentarnom nivou, ali i u proizvodnji izbornog materijala, rekao je on na konferenciji za novinare.

Sobotka je dodao i da će predložiti ažuriranje biračkih spiskova, pošto je u međuvremenu više hiljada ljudi umrlo i hiljade dobilo pravo glasa.

"Pitanje koji je novi termin zavisi od dogovora stranaka u parlamentu. Za mene bi 27. novembar bio bolji termin od 4. decembra, jer je 4. decembar neposredno pred svetog Nikolu, kada se održavaju brojne proslave", objasnio je on.

Sobotka, kao šef Savezne izborne komisije, podvukao je da, prema Zakonu o izboru predsjednika Austrije iz 1971. godine, koji predviđa odlaganje samo u slučaju smrti jednog kandidata, može samo da zamoli parlament da razmotri mogućnost odlaganja izbora.

"Za austrijsku državu je sada odlučujuće da nema neispravnosti prilikom određivanja novog izbornog termina, ali i u proizvodnji glasačkog materijala", podvukao je on.

Sobotka se izvinio građanima što se Ministarstvo, na čijem je čelu, četiri dana nije izjašnjavalo o toj temi, iako je bilo potrebno, kako je naglasio, da se analizira situacija i pronađu rešenja.

Takođe se izvinio glasačima koji su već glasali putem pošte, a čiji listići, zbog neispravnosti koverata nisu važeći.

Izvinjenje je uputio i kandidatima što će biti u situaciji da vode dužu predizbornu kampanju.

Preporučujemo za Vas