Desetine hiljada Katalonaca traže otcjepljenje od Španije

U Barseloni su se demonstranti danas, sa transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističke sadržine, okupili u gradskom parku
3 komentar(a)
Katalonija protest, Foto: Reuters
Katalonija protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2016. 16:42h

Desetine hiljada Katalonaca okupilo se danas u Barseloni i još četiri grada na masovnim protestima tražeći otcjepljenje tog regiona od Španije, u trenutku kada lideri koji se zalažu za nezavisnost pokušavaju da prevaziđu razilaženja u vezi sa planom za otcjepljenje, prenosi AFP.

Više od 340.000 ljudi potpisalo je pristanak da se pridruže demonstracijama, koje su isplanirane na nacionalni praznik Katalonije Diada, kojim se obilježava godišnjica osvajanja Barselone od strane španskog kralja Felipe Petog 1714. godine poslije 13-mjesečne opsade u gubitka katalonske autonomije.

U Barseloni su se demonstranti danas, sa transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističke sadržine, okupili u gradskom parku.

Šef regionalne vlade Katoline Karles Pudždemon rekao je uoči početka okupljanja da je ovogodišnja Diada ključna i da će u predstojećim mjesecima "ključne odluke" u vezi s budućnošću Katalonije morati da budu donijete.

Katalonski separatisti godinama neuspješno pokušavaju da dobiju odobrenje od španske centralne vlade da održe referendum o nezavisnosti kao što je referendum koji je održan 2014. u Škotskoj u Britaniji, a na kom su birači dali negativan odgovor.

Nakon što su prošle godine prvi put osvojile jasnu većinu u regionalnom katalonskom parlamentu, secesionističke strane su promijenile taktiku i usvojile plan da postignu nezavisnost sredinom 2017.

Međutim taj plan je u junu naišao na poteškoće kada je Pudždemonova koaliciona vlada izgubila podršku manje antikapitalističke partije CUP, a time i jasnu većinu u parlamentu.

Zagovornici nezavisnosti se nadaju da će današnji masovni protesti ponovo ujediniti i udahnuti novi život njihovoj borbi za nezavisnost, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: