EU izdavaja 348 miliona eura za izbjeglice u Turskoj

Izbjeglice će na račune u bankama dobiti sredstva kojima će preko kreditnih kartica moći da kupuju hranu, odjeću, plaćaju potrepštine za školovanje djece
1 komentar(a)
Turska izbjeglice, Foto: Reuters
Turska izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2016. 13:46h

Evropska unija je izdvojila 348 miliona eura za pomoć najugroženijim sirijskim izbjeglicama u Turskoj i do proljeća iduće godine tu finansijsku podršku dobiće više od milion izbjeglica.

To je očigledan znak ponovnog postepenog uspostavljanja povjerenja između institucija EU i turskih vlasti oko mogućnosti sprovođenja sporazuma o zaustavljanju talasa ilegalne imigracije preko turske teritorije u Evropu, utoliko prije što sjutra na "politički dijalog" EU-Turska u Ankaru putuju visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Turske vlasti su u jedan mah zaprijetile da će ponovo dopustiti da talasi migranata krenu ka Evropi, uz žalbu da je EU od obećane pomoći od šest milijardi eura za zbrinjavanje tri miliona sirijskih ratnih izbjeglica u Turskoj doznačila samo oko 130 miliona eura.

Kako je danas u Briselu saopštio evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilianides, ova sredstva EU će preko Svjetskog programa za hranu, agencija UN, Crvenog krsta, turskog Crvenog polumjeseca i turskih vlasti biti uplaćena za projekte najnužnijih humanitarnih potreba izbjeglica.

Izbjeglice će na račune u bankama dobiti sredstva kojima će preko kreditnih kartica moći da kupuju hranu, odjeću, plaćaju potrepštine za školovanje djece, objasnio je Stilianides.

Bonus video: