Optužnica protiv kamermanke koja je šutnula migranta: Nije zločin iz mržnje

Laslo je otpuštena sa posla na televiziji N1, nakon što je na internetu objavljen snimak na kome se vidi kako šutira jednu djevojku i mladića
4 komentar(a)
Petra Laslo, Foto: Twitter
Petra Laslo, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.09.2016. 11:01h

Tužilaštvo u Mađarskoj podnijelo je danas optužnicu protiv kamermanke Petre Laslo zbog šutiranja i saplitanja migranata koji su bježali od policije u blizini granice sa Srbijom, prošle godine.

Laslo je otpuštena sa posla na televiziji N1, nakon što je na internetu objavljen snimak na kome se vidi kako šutira jednu djevojku i mladića.

Njeno suđenje dolazi uoči referenduma 2. oktobra na kome Mađari treba da se izjasne da li će prihvatiti kvote EU za prijem migranta.

Tužilaštvo je u optužnici opisalo kako su stotine migranta probile policijski kordon i uputile se ka Segedinu, dok je Laslo, koja se nalazila odmah iza policajaca snimala migrante kako trče.

"Dok je snimala, ona je šutnula jednog mladića u cjevanicu desnim stopalom a takođe je šutnula i jednu djevojku kod koljena," naveli su tužioci u saopštenju, prenosi Rojters.

Tužioci smatraju da nema dokaza da je riječ o zločinu iz mržnje zbog rasizma.

Laslo je prošl godine rekla listu "Mađar Nemzet" da žali zbog onoga što se dogodilo.

"Praktično sam u šoku zbog onoga što sam uradila i šta je meni urađeno. Ja nisam bezdušni rasista. Ja sam žena, majka male djece, koja je u panici napravila grešku i poslije toga izgubila posao", kazala je Laslo.

Tužilaštvo je navelo i da Laslo nije šutnula čovjeka koji je nosio malo dijete kao što se svojevremno tvrdilo u komentarima na Internetu.

"Ona je pokušala da ga šutne, ali nije uspjela. Čovjek koji je nosio dijete je ipak pao... jedan policajac je pokušao da ga uhvati i zadrži, i on je izgubio ravnotežu," navodi tužilaštvo.

Pomenuti muškarac, fudbalski trener Osama Abdul Mosen, otišao je poslije ovog incidenta u Španiju gdje je jedna sportska škola ponudila da mu nađe posao, podsjeća Rojters.

Bonus video: