Harald V: Norvežani su i imigranti, djevojke koje vole djevojke, momci koji vole momke...

Od kako je koalicija desnog centra osvojila vlast 2013. godine, čime je okončana osmogodišnja vladavina laburista, došlo je do porasti desničarske i antiimigrantske retorike, navodi "Indipendent"
161 pregleda 1 komentar(a)
Harald V, kralj Norveške, Foto: Reuters
Harald V, kralj Norveške, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 11:50h

Govor norveškog kralja Haralda V o LGBT pravima i borbi za zaštitu izbjeglica u njegovoj zemlji za veoma kratko vrijeme obišao je čitav svijet, prenose danas mediji.

Britanski "Indipendent" piše da je norveški kralj, govoreći pred oko 1.000 ljudi ispred kraljevske palate u Oslu, apelovao na svoju zemlju da prihvati "povjerenje, solidarnost i velikodušnost".

Od kako je koalicija desnog centra osvojila vlast 2013. godine, čime je okončana osmogodišnja vladavina laburista, došlo je do porasti desničarske i antiimigrantske retorike, navodi "Indipendent".

Tu koaliciju sada čine Konzervativna stranka, Napredna stranka i antiimigrantska partija koja je ranije upozoravala na "tajnu islamizaciju" norveškog društva.

"Norvežani su imigranti iz Avganistana, Pakistana, Poljske, Švedske, Somalije i Sirije. Nije uvek lako reći odakle dolazimo i kojoj nacionalnosti pripadamo. Dom je tamo gdje je srce. To ne može uvijek da se poklopi sa granicama. Norvežani su i djevojke koje vole djevojke, momci koji vole momke i momci i djevojke koji se vole", rekao je kralj Harald.

Osim toga, njegov govor sadrži i niz referenci na popularnu kulturu, pa su tako svoje mjesto u njegovom obraćanju našli i norveški pjevač, rok bend, Đ i kompozitor. Kako kaže, Norvežani slušaju sve njih.

"Norvežani vjeruju u Boga, Alaha, sve i ništa. Drugim riječima, vi ste Norveška. Mi smo Norveška. Nadam se da ćemo moći da se brinemo jedni o drugima i da ćemo moći da gradimo ovu zemlju na povjerenju, solidarnosti i velikodušnosti", zaključio je norveški kralj, prenosi B92.

Norveška je konstitutivna monarhija, kralj nema nikakvu stvarnu moć, njegova uloga je ceremonijalna. Kralj Harald je na norveškom prijestolu od 1991. godine kada je naslijedio svog oca.

Bonus video: