Štajnmajer: Nastaviti rad Savjeta NATO-Rusija

Šef njemačke diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je Savet NATO-a i Rusije nastavio sa radom, barem na nivou ambasadora, i dodao da bi dijalog trebalo da bude vezan za određene predloge
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2016. 11:16h

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je danas da je neophodno nastaviti rad Savjeta NATO-a i Rusije i održati dijalog, uz ocjenu da se globalna bezbjednosna situacija promijenila i da na to treba pružiti odgovor, javlja Tas s.

"Uprkos svim pretnjama i rizicima koje ne bi trebalo potcijeniti, ne smijemo da zaboravimo tako važan aspekt dijaloga", rekao je Štajnmajer posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Berlinu.

Šef njemačke diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je Savet NATO-a i Rusije nastavio sa radom, barem na nivou ambasadora, i dodao da bi dijalog trebalo da bude vezan za određene predloge.

"Dijelim zabrinutost što smo prevideli potrebu za pregovorima o kontroli naoružanja. Vjerujem da bi to mogla biti oblast u kojoj bismo barem mogli da pokušamo da provjerimo spremnost ruske strane da sa nama sarađuje u aspektima zajedničke bezbjednosti", rekao je Štajnmajer.

Ruska agencija podsjeća da Savet NATO-a i Rusije odavno ne drži sastanke i da je NATO u aprilu 2014, nakon pripajanja Krima Rusiji, zamrzao praktičnu saradnju sa Moskvom, ali da je održao otvorenim kanale za politički dijalog.

Njemački ministar spoljnih poslova je danas poručio i da se bezbjednosna situacija promijenila, te da na to treba reagovati u raspoloživim institucijama, kao što su NATO i OEBS, navodi Tas s.

Bonus video: