Francuski ministar privrede podnio ostavku: Sprema se za predsjedničke izbore?

Makron, bivši investicioni bankar i milioner, podnio je ostavku "da bi se u potpunosti posvetio svom političkom pokretu"
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2016. 16:22h

Francuski ministar privrede Emanuel Makron podnio je danas ostavku na tu funkciju, što je dodatno podstaklo spekulacije da bi on mogao da se uključi u trku za predsjednika države na izborima sljedeće godine.

Makron (38) bi tako mogao da postane najmlađi predsjednik u istoriji Francuske, prenijela je agencija AFP.

Kancelarija aktuelnog predsjednika Fransoa Olanda je danas objavila saopštenje o ostavci Makrona, dodajući da će njegov sektor za sada preuzeti ministar finansija Mišel Sapen.

Makron, bivši investicioni bankar i milioner, podnio je ostavku "da bi se u potpunosti posvetio svom političkom pokretu", saopštilo je predsjedništvo, što se odnosi na pokret "En marš" (U pokretu), koji je Makron osnovao u aprilu.

On će biti novo lice u trci za novog predsjednika Francuske, u koju se već uključio bivši predsjednik te zemlje Nikola Sarkozi (61) i bivši premijer Alen Žipe (71), obojica desničari.

Pored toga, na izborima zakazanim za 23. april i 7. maj, ukoliko dođe do drugog kruga, jedan od kandidata će biti i čelnica anti-imigracionog desničarskog "Nacionalnog fronta" Marin Le Pen.

Ostavka Makrona predstavlja udarac za Olanda, čija je popularnost kod građana trenutno na nižem nivou od bilo kojeg predsjednika još od Drugog svjetskog rata.

On je obećao da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju ukoliko ne uspije da smanji uporno visoku stopu nezaposlenosti, koja se kreće oko 10 odsto.

Bonus video: