Turska i Galatasaraj izbrisali iz svoje istorije Hakana Šukura

Izbrisani su i podaci o broju nastupa i golova, kako iz reprezentacije, tako iz Galatasaraja, a Šukur je za Tursku odigrao 112 mečeva i postigao 51 gol, dok je za crveno-žute iz Istanbula nastupio čak 392 puta i mrežu zatresao 228 puta
52 pregleda 12 komentar(a)
Hakan Šukur, Foto: Twitter
Hakan Šukur, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.08.2016. 08:51h

Turski fudbalski savez uklonio je sve dokumente koje su povezane sa najboljim fudbalerom u istoriji te zemlje Hakanom Šukurom.

Igrač koje je obilježio najbolju eru turskog fudbala, i fudbalskog kluba Galatasaraj, je izgubio tako sve zvanične podatke.

Turska reprezentacija je upravo predvođena Šukurom ostvarila najbolji učinak osvojivši treće mjesto na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Šukur je tada bio i strijelac najbržeg gola i istoriji Mundijala.

Klupski fudbal je doživio najveći uspjeh u sezoni 1999-2000. kada je Galatasaraj pobjedio londonski Arsenal u finalu Kupa UEFA. Najbolji igrač je bio upravo Šukur.

Izbrisani su i podaci o broju nastupa i golova, kako iz reprezentacije, tako iz Galatasaraja, a Šukur je za Tursku odigrao 112 mečeva i postigao 51 gol, dok je za crveno-žute iz Istanbula nastupio čak 392 puta i mrežu zatresao 228 puta.

Sve fotografije turskog fudbalera iz nacinaonlog kompleksa "Hasan Dogan" su ukonjene, a nema više ni fotografija u muzeju, gdje su okačeni svi znameniti fudbaleri.

I Galatasaraj je izbrisao sve podatke i uklonio sve fotografije najboljeg fudbalera, kako bi pokazali lojalnost turkom režimu koji je raspisao potjernicu za fudbalerom.

Izbrisan i sa pločnika

Grad na zapadu Turske, Edirne, 2012. godine je pokrenuo projekat na kojem je određen pločnik u centru grada, na kojem su upisana imena najboljih igrača četiri velika turska kluba: Galatasaraja, Fenerbahčea, Bešiktaša i Trabzonspora.

Normalno, na mjeswtu rezervisano za legende Galate prvo mjesto zauzimalo je ime Hakana Šukura, ali i odatle je ukonjeno.

Od člana Erdoganove partije do disidenta

Po završetku fudbalske karijere, Šukur je ušao u političke vode, i bio poslanik Erdoganove Partije pravde i razvoja, 2011. godine.

Kada su partiju potresle afere oko korupcije 2013. godine, odnosno najužeg kruga ljudi oko Erdogana, Šukur podnosi ostavku na poslaničku funkciju i izlazi iz partije.

Zbog toga što je bio član grupe FETO (koju je oformio Fetulah Gulen), koja je u Turskoj proglašena za terorističku organizaciju, i za koju Erdoganova vlast smatra da stoji iza pokušaja državnog puča, za Šukurom je raspisana potjernica.

Istanbulski režim je već lišio slobode, Hakanovog oca Selmeta Šukura, koji je uhapšen 15. jula.

Turskom fudbaleru se stavlja na teret da je član "oružane terorističke organizacije".

Sud u Istanbulu je zaplijenio svu imovinu porodice Šukur.

Bivša fudbalska zvijezda je napustila zemlju prošle godine.

Bonus video: