Raketiran aerodrom u Turskoj

Raketiranje aerodroma uslijedilo je dva dana pošto su kurdski pobunjenici izvršili bombaški napad na policijski punkt u gradu Džizre na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 11 policajaca
97 pregleda 4 komentar(a)
Turska eksplozija, Dijarbakir, Foto: Reuters
Turska eksplozija, Dijarbakir, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2016. 11:09h

Nekoliko raketnih projektila ispaljeno je na aerodrom u turskom gradu Dijarbakiru, na jugoistoku zemlje, ali nije bilo poginulih ni povrijeđenih, saopštili su lokalni zvaničnici.

Guverner provincije Dijarbakir Husein Aksoj rekao je da su na policijski kontrolni punkt na aerodromu ispaljene četiri rakete i za napad optužio kurdsku pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Raketiranje aerodroma uslijedilo je dva dana pošto su kurdski pobunjenici izvršili bombaški napad na policijski punkt u gradu Džizre na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 11 policajaca.

Turska vojska, koja je u srijedu u Siriji zajedno s pobunjenicima počela opsežnu ofanzivu na položaje džihadista Islamske države i kurdskih trupa, saopštila je danas da je jedan njen pripadnik ubijen u raketnom napadu snaga Partije za demokratsko ujedinjenje, jedne od vodećih kurdskih jedinica u Siriji, na dva turska tenka, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

U tom napadu ranjena su trojica vojnika, a napad se dogodio u blizini grada Džarablusa, nad kojim su pobunjenici preuzeli kontrolu od džihadista Islamske države, prenijela je agencija Dogan.

Ankara je u subotu poslala još šest tenkova u Siriju, u selo Karkamis na granici s Turskom, te se na sirijskoj teritoriji trenutno nalazi 50 tenkova i oko 380 vojnika.

Cilj ofanzive pod nazivom "Štit Eufrata" jeste protjerivanje džihadista, ali i zaustavljanje kurdskih Jedinica za zaštitu naroda, koje, prema tvrdnjama Turske, nastoje da formiraju koridor duž tursko-sirijske granice.

Vlasti u Ankari, SAD i EU smatraju sve te kurdske organizacije terorističkim grupama, ukljuujući i PKK, koja se decenijama bori za autonomiju Kurda u Turskoj.

Bonus video: