Štajnmajer: Treba nam novi sporazum o kontroli naoružanja

Štajnmajer je za list "Frankfurter algemajne cajtung" rekao da je Rusija više puta pozivala NATO na razgovor o naoružanju u Evropi
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2016. 10:57h

Neophodno je da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Evropi da bi se izbjegla nova trka u naoružanju između Rusije i NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer je za list "Frankfurter algemajne cajtung" rekao da je Rusija više puta pozivala NATO na razgovor o naoružanju u Evropi.

Istakao je da bi ponovno pokretanje kontrole moglo da bude "pouzdan način za postizanje transparentnosti, sprečavanje rizika i izgradnje povjerenja".

Štajnmajer je ocijenio da se u prošlosti u odnosima sa Rusijom koristila strategija odvraćanja i slabljenja napetosti.

Njemački ministar ističe da, kao što je strategija odvraćanja konkretna i očigledna svima, tako i poziv na saradnju treba da bude konkretan, navodi FAZ, prenio je Sputnjik.

Štajnmajer smatra da je ponovno pokretanje kontrole naoružanja treba da se primjenjuje na područjima sa spornim teritorijalnim statusom.

Treba, takođe, uzeti u obzir nove vojne mogućnosti i strategije, smatra šef njemačke diplomatije.

"Da bismo to uradili, želimo strukturirani dijalog sa svim partnerima koji su odgovorni za bezbednost našeg kontinenta", rekao je Štajnmajer i dodao da važnu platformu za dijalog predstavlja OEBS.

Bonus video: