Gradonačelnici Londona i Pariza: Ne možete da naredite ženama šta da nose

Zabrana burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, u francuskim priobalnim gradovima podstakla je veliku debatu u Francuskoj, ali i oštre kritike.
7 komentar(a)
burkini, Foto: Twitter
burkini, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.08.2016. 14:05h

Gradonačelnici Londona i Pariza kritikovali su zabrane burkinija u pojedinim francuskim gradovima i naveli da žene treba da nose na plažama šta žele.

Zabrana burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva cijelo tijelo, u francuskim priobalnim gradovima podstakla je veliku debatu u Francuskoj, ali i oštre kritike.

Gradonačnik Londona Sadik Kan, prvi musliman na čelu britanske prestonice, rekao je u Parizu da razumije da je u Francuskoj na snazi vanredno stanje, ali da "niko ne treba da govori ženama šta mogu, a šta ne mogu nositi".

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je da se prekine "histerija" s burkinijima i dodala da vlasti treba da se fokusiraju na unapređenje socijalne kohezije.

Legalnost zabrane burkinija razmatra i najviše administrativno tijelo Francuske pošto su žalbu uložile dvije organizacije za ljudska prava uz obrazloženje da su zabrane diskriminišuće i da krše osnovne slobode na oblačenje, vjersko izražavanje i kretanje.

Pristalice zabrane smatraju da su burkiniji simbol porobljavanja žena i da krše sekularna načela Francuske.

Bonus video: