Gradonačelnik Londona Sadik Kan protiv zabrane burkinija

"Mislim da to nije u redu. Ne kažem da smo savršeni ali jedna od radosti Londona je da mi ne samo da tolerišemo razlike već ih i poštujemo, prihvatamo i slavimo"
50 pregleda 4 komentar(a)
Sadik Kan, Foto: Reuters
Sadik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2016. 12:23h

Gradonačelnik Londona Sadik Kan, prvi muslimanski gradonačelnik jedne velike evropske prijestonice, izjavio je uoči puta u Pariz, da je protiv zabrane burkinija koja je uvedena u tridseetak francuskih gradova.

Zabrana burkinija, ili odjeće za za kupanje muslimanki, na francuskim plažama, izazvala je žestoku polemiku o pravima žena i sekularizmu, u francuskoj i međunarodnoj javnosti.

"Mislim da niko ne treba da govori ženama šta smiju ili ne smiju da nose i tačka," izjavio je Kan za londonski Ivning standard.

"Mislim da to nije u redu. Ne kažem da smo savršeni ali jedna od radosti Londona je da mi ne samo da tolerišemo razlike već ih i poštujemo, prihvatamo i slavimo," dodao je on.

Najviši upravni sud u Francuskoj danas razmatra žalbu protiv zabrane burkinija u gradiću Vilenev-Lubet, ljetovalištu u blizini Nice, na jugu Francuske.

Kan će se u Parizu sastati sa gradonačelnicom An Idalgo sa kojom će razgovarati o posledicama odluke Britanije da napusti EU, trgovini i bezbjednosti, prenosi AFP.

U međuvremenu škotska policija je ove nedjelje dozvolila nošenje hidžaba kao dijela uinforme u nastojanju da orhabri više pripadnika manjina da se prijave za policiju.

Londonska policija je svojim pripadnicama muslimankama dala mogućnost da nose hidžab još 2001.godine, a to su učinile i brojne policijske službe u centralnoj i sjevernoj Engleskoj u mjestima u kojima postoji brojna muslimanska zajednica.

"Poput mnogih drugih poslodavaca, naročito u javnom sektoru, mi nastojimo da obezbjedimo da naša služba odražava zajednice kojima služi," izjavio je šef policije Škotske Fil Gormli u saopštenju.

"Nadam se da će ovaj dodatak našoj uniformi doprinijeti boljoj zastupljenosti različitih zajednica među našim zaposlenima," dodao je on.

Bonus video: