Italija: U zemljotresu 250 mrtvih, 365 povrijeđenih

Šef italijanske vlade Mateo Renci je u srijedu popodne rekao da je od zemljotresa povrijeđeno 368 ljudi
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2016. 17:49h

U snažnom zemljotresu, koji je u srijedu pogodio centralne djelove Italije, poginulo je 250 ljudi, najnoviji su podaci koje je danas u Rimu objavila služba za civilnu zaštitu.

Kako je saopšteno, broj povrijeđenih je nepromenjen - 365, prenijela je agencija AP.

Prethodno je broj žrtava smanjen na 241 nakon što je jedno od teško pogođenih područja, Arkvata u regiji Marke, korigovalo svoje podatke.

Zvaničnici su, međutim, upozorili da bi bilans mogao ponovo da poraste jer se nastavlja potraga za stradalima.

Područje centralne Italije, koje je već pogodio snažan zemljotres, jutros je zatresao novi udar jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar tog novog zemljotresa je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenijela je agencija AP.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara sjeverozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Novi naknadni udar je zatresao centralnu Italiju jutros oko 5,40 sati, navodi Geološki zavod.

Na području Lacijuma je poginulo 190 ljudi, a 57 u regiji Marke, navela je civilna zaštita i dodala da su spasilačke ekipe tokom noći, uz pomoć stanovništva, nastavile da izvlače žrtve iz ruševina.

Bilans se pogoršava, a sinoć je iznosio 159 poginulih. Šef italijanske vlade Mateo Renci je u srijedu popodne rekao da je od zemljotresa povrijeđeno 368 ljudi.

Civilna zaštita, međutim, još nije dala procjenu broja nestalih, ali njen šeg, Fabricio Kurćo, u srijedu uveče je na državnoj televiziji RAI je naveo primjer hotela u mestu Amatriče, jednom od tri sela skoro potpuno uništena u zemljotresu. Od tridesetoro gostiju hotela, samo dva su nađena mrtva, a dva živa, rekao je on. Zemljotres magnitude 6,2 čiji je epicentar bio u slabo naseljenoj planinskoj oblasti 150 kilometara sjeveroistočno od Rima, djelimično je uništio najmanje tri sela i do temelja porušio zgrade u još nekoliko sela i gradića.

Pogledajte fotografije iz Italije >>>

Galerija

Bonus video: