Sobotka: Češka ne želi jaku muslimansku zajednicu kao u Njemačkoj

"Izbjeglički talas je posljedica divljanja islamista u velikim oblastima Sirije i Iraka. Ne može se spajati i reći "izbeglica jednako terorista", ali isto tako nije moguće primjeniti pristup kakav je primjenila Njemačka - da bez ikakve kontrole omogući priliv ogromnog broja ljudi"
8 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2016. 08:02h

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je da ne želi da u njegovoj zemlji nastane jaka muslianska zajednica i ocijenio da je za rješavanje migracione krize potrebna zajednička evropska vojska i suzbijanje mase izbjeglica koje se bez kontrole već kreću po Evropi.

"Mi ovdje nemamo nikakvu jaku muslimansku zajednicu. Iskreno rečeno, zbog problema koje vidimo drugdje, ni ne želimo da se kod nas stvori neka jaka muslimanska zajednica", kazao je Sobotka u intervjuu koji danas objavljuje češki dnevnik Pravo.

Sobotka je istakao da se ne može stavljati znak jednakosti između izbjeglice i teroriste, kako to čine mnogi populisti, ali da je očigledno da su među teroristima koji su izveli posljednje napade u Evropi i među njihovim pomagačima najčešće potomci muslimanskih imigranata koji su stigli u Evropu prije 20 godina.

"Izbjeglički talas je posljedica divljanja islamista u velikim oblastima Sirije i Iraka. Ne može se spajati i reći "izbeglica jednako terorista", ali isto tako nije moguće primjeniti pristup kakav je primjenila Njemačka - da bez ikakve kontrole omogući priliv ogromnog broja ljudi", naveo je Sobotka.

Češki premijer tražiće u četvrtak od njemačke kancelarke Angele Merkel, tokom njene posjete Pragu, i u petak, kada će se Merkelova u Varšavi sastati sa premijerima Višegradske grupe, podršku formiranju zajedničke evropske vojske, bez obzira na NATO.

"Kada nam je bilo potrebno da NATO interveniše protiv krijumčara izbjeglica, trebalo je jako dugo da NATO pokrene operaciju. Bio je veliki problem da se zemlje članice dogovore i ne bih želio da se ponovi takva situacija. Evropa ne smije da zavisi samo od NATO-a", rekao je Sobotka.

On je takođe upozorio da ne mogu SAD vječno da "vade vruće kestenje iz vatre" umjesto Evrope i da stari kontinent mora da nauči da se oslanja na sebe.

Sobotka je ocijenio i da zajednička evropska vojska, u koju bi zemlje članice iz postojećih kapaciteta izdvojile svoje vojnike, može da pomogne da se obezbijede granice tamo gdje ne funkcionišu - u Grčkoj i Italiji.

"Mislim da je i u Njemačkoj situacija sada drugačija nego prije dvije godine. Njemačka takođe zna da ne može i dalje da prima u nedogled izbjeglice bez ikakve kontrole. To smo već više puta rješavali na Evropskom savjetu i rješavaćemo tako da cijela Evropa garantuje bezbjednost", rekao je Sobotka.

Prema njegovim riječima, jedno od pitanja koje Evropa mora takođe da riješi, jeste i to da li je uopšte u stanju da integriše ljude iz drugih kultura i religija i zašto se oni radikalizuju.

Bonus video: