Jildirim: Rusija može da koristi Indzirlik ako bude potrebe

Kako je prenio AFP, on je kazao da misli da Rusiji ta baza nije potrebna jer već imaju dvije baze u Siriji
5 komentar(a)
F-15, Indžirlik, Foto: Wikimedia
F-15, Indžirlik, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 21.08.2016. 06:47h

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da se Rusija nije obraćala toj zemlji sa zahtjevom za korišćenje vojne baze Indžirlik, ali da ta baza može da bude korišćena ukoliko to bude neophodno, javile su agencije.

Kako je prenio AFP, on je kazao da misli da Rusiji ta baza nije potrebna jer već imaju dvije baze u Siriji.

Odgovarajući na pitanje jednog od novinara, premijer je naveo da se ruska strana nije obraćala sa zahtjevom da koristi bazu Indžirlik na jugu Turske, javio je Sputnjik.

"Ta informacija nije tačna, ali ukoliko bude neophodno, baza Indžirlik može da bude korišćena“, naveo je Jildirim, ali je dodao da vjeruje da Rusiji nije potrebno korišćenje te baze.

"Turska je otvorila bazu Indžirlik radi borbe protiv terorista DAEŠ-a. Nju koriste Sjedinjene Američke Države i Katar. Druge zemlje takođe mogu da požele da koriste tu avio-bazu, u kojoj sada djeluju i Njemci. Što se tiče Rusije, nismo imali takvo obraćanje. Mislim da i nema potrebe za tim zbog toga što postoje dvije baze u Siriji na udaljenosti manjoj od 150 kilometara. Zbog toga saopštenjima te vrste ne treba vjerovati“, objasnio je Jildirim.

Avio-bazu Indžirlik koriste vazduhoplovne snage SAD i Turske, njen rad je regulisan Sporazumom o vojnoj i ekonomskoj saradnji dvaju zemalja, navodi Sputnjik.

U bazi su razmješteni avioni niza zemalja koje su u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Amerikom za borbu protiv Islamske države.

Bonus video: