ŽELE DA SPRIJEČE DA ZEMLJA BUDE PODIJELJENA PO ETNIČKIM LINIJAMA

Jildirim: Turska će preduzeti aktivniju ulogu u Siriji

Jildirim je danas ocijenio i da je Damask shvatio da su Kurdi na sjeveru Sirije postali prijetnja pošto su režimski avioni gađali kurdske snage na sjeveroistoku zemlje krajem prošle nedjelje, prenosi AFP
1 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2016. 16:08h

Turska će preduzeti aktivniju ulogu u rješavanju sukoba u Siriji u narednih šest mjeseci kako bi spriječila da ta ratom razorena zemlja bude podijeljena po etničkim linijama, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim, javlja Rojters.

Jildirim je novinarima u Istanbulu rekao i da, iako bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao da igra ulogu u privremenom rukovodstvu, on ne smije da igra ulogu u budućnosti te zemlje.

"Mi kažemo da krvoproliće mora da prestane. Bebe, djeca, nedužni ljudi ne bi trebalo da ginu. Zato će Turska biti aktivnija u pokušajima da spriječi da opasnost postane još gora u narednih šest mjeseci, nego što je bila", rekao je on, prenosi AFP.

Jildirim je danas ocijenio i da je Damask shvatio da su Kurdi na sjeveru Sirije postali prijetnja pošto su režimski avioni gađali kurdske snage na sjeveroistoku zemlje krajem prošle nedjelje, prenosi AFP.

"Ovo je nova situacija... Jasno je da je režim shvatio da je struktura koju Kurdi pokušavaju da oforme na sjeveru Sirije počela da predstavlja prijetnju i po Siriju", rekao je turski premijer, a francuska agencija navodi da sirijski Kurdi pokušavaju da udruže regione koji su pod njihovom kontrolom.

Rat u Siriji, koji traje više od pet godina, poprimio je etničku dimenziju, pošto kurdske grupe odvajaju svoje regione i povremeno se bore protiv grupa sirijske arapske većine čiji je prioritet da se otarase Asada, navodi britanska agencija.

Turska strahuje da bi jačanje kurdskih ekstremističkih grupa u Siriji moglo da dodatno ojača kurdsku pobunu u Turskoj, koja je ponovo buknula nakon što je prošle godine propalo primirje između ekstremista i države.

Jildirim je danas, takođe, isključio mogućnost nove mirovne inicijative sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj, prenosi AP.

"Nema (novog mirovnog) procesa. Ne bismo ušli u dijalog sa terorističkim organizacijom", rekao je on novinarima.

Turski premijer je ovaj komentar iznio nakon što je Kurdistanska radnička partija (PKK) ove nedjelje intenzivirala bombaške napade na policiju i vojsku u Turskoj, zaključuje američka agencija.

EU da ispuni obećanja

Jildirim je pozvao Evropsku uniju da ispuni obećanja, koja je dala u okviru sporazuma o zaustavljanju priliva migranata.

Jildirim je rekao da EU još treba da obezbjedi finansijsku pomoć Turskoj kako bi se unapredili uslovi za oko tri miliona sirijskih izbjeglica u toj zemlji, kao i da omogući turskim državljanima putovanje bez viza.

On je predstavnicima stranih medija u Istanbulu poručio da "nije pošteno" očekivati od Turske da primjeni sporazum, a da ne dobije ono što joj je obećano, prenosi AP.

"Ne može biti 'ja, ja' sve vrijeme... mora da bude uravnoteženije", rekao je Jildirim.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu nedavno je optužio EU za "ponižavanje" Ankare i ponovio zahtev za uvođenje bezviznog režima u zamenu za zaustavljanje protoka migranata ka Evropi.

On je krajem jula upozorio Brisel da Turska neće priznavati dogovor sa EU o rešavanju migrantske krize, ako turski građani najkasnije do oktobra ne dobiju viznu liberalizaciju.

Odnosi EU i Turske su se pogoršali nakon pokušaja državnog udara na predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali i zbog zabrinutosti Evropa na koji način Ankara rješava aktuelnu krizu.

Preporučujemo za Vas