Italija neće uvesti zabranu nošenja burkinija na plažama

Oštrina odgovora, prema njegovim riječima, "ne smije nikada dostići nivo provokacije koja bi mogla da privuče napade"
2 komentar(a)
Burka, Foto: Shutterstock
Burka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2016. 16:46h

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, izjavio je danas da njegova zemlja neće slijediti primjer francuskih gradova i zabraniti nošenja burkinija na plažama, kako time ne bi isprovocirala napade islamskih ekstremista.

Burkini je kupaći kostim namijenjen muslimankama koji, u skladu sa propisima Korana, pokriva cijelo tijelo, osim lica, šaka i stopala.

U intervjuu koji je objavio današnji Korijera dela sera, Alfano je rekao da njegovo ministarstvo za to ima razloge, kako bi obezbijedilo sigurnost i odabralo odgovarajući nivo odgovora.

Oštrina odgovora, prema njegovim riječima, "ne smije nikada dostići nivo provokacije koja bi mogla da privuče napade", prenosi Ansa.

"Pokazalo se da francuski model ne funkcioniše" rekao je Alfano.

On je objasnio da je takav pristup pragmatičan i u skladu sa italijanskim ustavom.

"Moj pristup je ustavan, pošto naš ustav garantuje slobodu vjeroispovesti za sve... On je i pragmatičan, jer u Italiji živi milion i po muslimana, za koje svakako ne mogu smatrati da su teroristi ili da podržavaju terorizam", dodao je Alfano.

On je istakao da je takav pristup istovremeno oštar, pošto je, kako kaže, proterao devet imama jer nijesu shvatili razliku između molitve i hvaljenja mržnje i nasilja.

Bonus video: